Homohuwelijk in Taiwan gestopt voor het begonnen is?

In mei 2017 besliste de de Grote Raad van Hogerechters in Taiwan dat de politiek het huwelijk binnen de de twee jaar moest openstellen. Dit leek te gebeuren. Maar de tegenstand is groot en wint aan invloed.

Maar de politiek talmt en het momentum om een referendum te houden om het homohuwelijk te stoppen, wint aan kracht. Die beweging is christelijk geïnspireerd.

De Alliantie van Religieuze Groepen in Taiwan wil niet alleen het homohuwelijk stoppen, maat wil ook dat scholen geen les geven over homoseksualiteit. Er zijn al 3500 handtekeningen verzameld om een referendum te organiseren. Er zijn 281.745 handtekeningen nodig.

Tsai Wei-li, invoerder van Hyundai in Taiwan, steunt die beweging met zijn fortuin en belooft campagnevoerders te vergoeden in hun kosten.

De LGBT-beweging voelt de druk. Eerdere voorbeelden in Australië en Ierland leert dat de tegenstand groot en goed georganiseerd is. Wayne Lin van de holebifoon in Taiwan is kwaad en moegestreden. De LGBT-beweging heeft ook weinig middelen, zegt hij. Hij hoopt op internationale steun.

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. Het eiland is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op sociale media. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: