Q2 brengt omstreden tv-reeks over moord op Gianni Versace naar Vlaanderen

Vlaamse televisiekijkers kunnen vanaf 10 juni op Q2 kijken naar de omstreden tv-reeks ‘American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace’. De dramareeks heeft een topcast met onder andere Ricky Martin en Penélope Cruz. De serie deed in de Verenigde Staten al heel wat stof opwaaien door de gewelddadige manier waarop Versace’s moord in beeld komt. Tegelijk is de serie maatschappijkritisch.

The Assassination of Gianni Versace’ is het tweede deel van de ‘American Crime Story‘-reeks. Het eerste seizoen ging over het legendarische proces tegen O.J. Simpson en bracht het bijtende racisme in de Amerikaanse samenleving in beeld.

Familie Versace misnoegd

‘American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace’ toont hoe homoseksualiteit werd ervaren in jaren negentig in de VS. De link met homofobie in de VS vandaag ligt voor de hand.

Designer Gianni Versace werd op 15 juli 1997 op de trappen voor zijn villa in Miami Beach doodgeschoten door Andrew Cunanan. In het gedramatiseerde relaas van Amerikaans kabeltelevisienetwerk FX wordt die moord bijzonder gewelddadig in beeld gebracht. De serie is gebaseerd op het boek ‘Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History’ door journaliste Maureen Orth.

De familie Versace gaat niet akkoord met de inhoud van de serie. Ze noemt de reeks ‘leugenachtige fictie’ en ‘kwetsend voor Gianni Versace’s nabestaanden’.

Toyboy Ricky Martin

Toch kan je de reeks niet zomaar afdoen als pulp. De serie is geregisseerd door Ryan Murphy.

Bekende acteurs vertolken de hoofdrollen. Venezolaans acteur Édgar Ramírez kruipt in de huid van Gianni Versace, Penélope Cruz speelt Donatella Versace en Ricky Martin belichaamt Antonio D’Amico, Versace’s toyboy en partner. Darren Criss is opnieuw zijn charmante zelve, maar speelt moordenaar Andrew Cunanan huiveringwekkend goed.

Homofobie en onwetendheid

Bovendien is de reeks maatschappijkritisch. Ze toont hoe Versace’s partner tijdens een routineverhoor vragen krijgt van de politie zoals: ‘Wat is je betrokkenheid?’ en ‘Je zegt dat jullie partners zijn?’ Op die manier wordt subtiel aangegeven dat de politie niets moest weten van homoseksualiteit.

Ook de onwetendheid van sommige politieagenten over bekende homo’s komt scherp in beeld. Een agent houdt Versace even voor Liberace, de flamboyante homoseksuele pianist die stierf aan aids, maar wordt door een collega rechtgezet.

Verwacht je in de serie aan gay decadentie, klassieke paleizen, peroxideblonde haren, mannen in Speedo’s en de typische blazers uit de jaren 90.

Q2 maakt homo’s zichtbaar

Dit voorjaar toonde FX ‘American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace’ in wereldpremière. Dat Q2 deze reeks nu naar Vlaanderen brengt, typeert de zender.

Televisiezender Q2 en zijn voorgangers (Ka2, Kanaal 2, KANAALTWEE, 2be) hebben altijd veel zichtbaarheid aan homo’s gegeven. Kanaal 2 bracht in de nillies de homoreeks ‘Queer As Folk‘ naar Vlaanderen. Op de zender was ook al ‘Will & Grace‘, ‘Glee‘ en ‘Modern Family‘ te zien.

Daarnaast selecteert de zender vaak homoseksuele kandidaten voor zijn realityprogramma’s. Glenn Verhoeven, die deelnam aan de eerste Vlaamse reeks van Big Brother in 2000, was wellicht de bekendste onder hen.

Praktisch

‘American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace’, vanaf 10 juni om 20.50 uur op Q2. Opgepast voor wie de serie wil opnemen! Zondag worden meteen twee afleveringen achter elkaar uitgezonden.

Beeld: FX

%d bloggers liken dit: