VIDEO | Sensoa start campagne ‘Is PrEP iets voor jou?’

Omdat het belangrijk is dat mannen met homoseksuele contacten overwegen of PrEP iets voor hen is, verspreidt Sensoa informatieve filmclips via sociale media. Het is de eerste keer dat Sensoa infoclips inzet in een campagne.

PrEP, het gebruik van medicatie om overdracht van hiv te voorkomen, wordt sedert 1 juli 2017 terugbetaald voor specifieke groepen. Meer dan duizend homo- en bimannen startten sindsdien met de medicatie die hen beschermt tegen hiv. PrEP is dus naast condooms een effectieve bescherming voor wie een hoger risico loopt op infectie met hiv.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V): “In ons land is hiv tegenwoordig een chronische aandoening geworden. Preventie is en blijft evenwel belangrijk, daarom is het goed dat de terugbetaling van hiv-medicatie voor hiv-negatieve personen (PrEP) reeds een jaar in voege is. We steunen onze partnerorganisatie Sensoa hierin om de juiste info te bezorgen aan de beoogde doelgroep.”

Veilig vrijen is veranderd

Gedurende twintig jaar stond condoomgebruik centraal in de preventie van hiv naar mannen die seks hebben met mannen. Inmiddels zijn er meerdere manieren om veilig te vrijen. 

  1. Bescherm jezelf met condooms en/of PrEP: Condooms zijn nog steeds de eenvoudigste manier om je te beschermen tegen hiv en de meeste soa’s. PrEP is een bijzonder effectieve manier om hiv te voorkomen.
  2. Laat je regelmatig testen op soa’s en hiv: Testen op hiv en soa’s is ook een vorm van preventie. Hoe sneller mensen hun diagnose krijgen en behandeld worden, hoe minder nieuwe infecties er plaatsvinden.
  3. Heb je hiv? Laat je behandelen: Wanneer hiv-positieve personen hun medicatie correct innemen, kunnen ze het virus niet doorgeven. 

Het is belangrijk dat mannen met homoseksuele contacten een combinatie van bescherming kiezen die bij hen past, en dat ze elkaars keuzes respecteren.

Een complexe boodschap in anderhalve minuut uitgelegd 

Deze campagneboodschappen worden uitgedragen met informatieve filmclips op sociale media. Het is de eerste keer dan Sensoa infoclips inzet in een campagne. Visueel ondersteunde informatieve filmpjes zijn handig om complexe concepten eenvoudig uit te leggen. Deze manier van online communiceren doet het goed in sociale media. Sensoa rekent erop dat de filmpjes vlot gedeeld zullen worden in de netwerken van homo- en bimannen.

Meer vragen over PrEP. Klik dan op deze ‘Vraag en antwoord’-pagina.

 

Beeld: Sensoa

Een gedachte over “VIDEO | Sensoa start campagne ‘Is PrEP iets voor jou?’

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: