FOTO | Holebihuis Vlaams-Brabant vertegenwoordigd op Baltic Pride in Letland

Vrijwilligers van Holebihuis Vlaams-Brabant in Leuven trokken naar Riga in Letland voor de Baltic Pride. De pride van de Baltische Staten verloopt afwisselend in Talinn (Estland), Riga en Vilnius (Litouwen).

“Samen met 8.000 deelnemers, waaronder ook Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen), trotseerden de vrijwilligers van het Vlaams-Brabantse roze huis een kleine honderd tegenbetogers. vertelt voorzitter Dimitri Cools.

“Een heel verschil met drie jaar geleden toen er enkele duizenden tegenbetogers opdaagden en de sfeer heel wat grimmiger was”, zegt Chille Deman, oud-voorzitter van de Belgian Pride.

Steun van Europa en van bedrijven

“Op de huidige kaart van ILGA-Europe staat Letland slechts op de 40ste plaats wat holebi- en transrechten betreft. Hiermee is het land de slechts scorende EU-lidstaat. Desondanks is er een voorzichtige positieve evolutie te merken in de publieke opinie en werden er enkele mijlpalen bereikt. Zo neemt voor het eerst een delegatie van de Europese Commissie deel aan de parade, en ook drie delegaties van Letse politieke partijen. Het bedrijf Accenture zorgt voor een primeur: zij bijten de spits af als allereerste zichtbare delegatie uit de Letse private sector”, verklaart Kaspars Zalitis, covoorzitter van de Baltic Pride.

“De uitdrukkelijke internationale steun en participatie is uiterst belangrijk en betekenisvol voor ons. We zijn dan ook heel blij dat onze Belgische partners ons ook dit jaar komen versterken.”

Tegenwind uit Rusland

“Sinds de organisatie van de EuroPride in 2015 is er in Letland op wetgevend vlak geen enkele evolutie gemaakt: geen anti-discriminatiewet, geen samenlevingscontract, … Dit komt deels door de invloed van de Orthodoxe Kerk, en deels door de rechtstreekse invloed van de Russische media”, vult Cools aan.

De Vlaams-Brabantse delegatie van een vijftiental vrijwilligers, nam vrijdag ook deel aan de ‘Freedom of Speech and Assembly Conference‘.

Holebihuis VlaamsBrabant is trouwens één van de ondersteunende partners van dit event. Daarnaast legden de vele vrijwilligers ook nog tal van contacten, woonden ze verschillende seminaries bij en wisselden ze verschillende ervaringen uit ondermeer over de verschillen in de aanpak van hiv-besmettingen.

2 gedachten over “FOTO | Holebihuis Vlaams-Brabant vertegenwoordigd op Baltic Pride in Letland

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: