Slaat nieuwe versie regenboogvlag aan?

Daniel Quasar uit Portland in de Amerikaanse staat Oregon heeft een “reboot” van de regenboogvlag ontworpen. Via Kickstarter verwierf hij fondsen om de vlaggen te produceren en te verdelen.

Eerst een beetje geschiedenis: op 25 juni 1978 onthulde Gilbert Baker (1951-2017) een achtkleurige vlag te gebruiken op gayprides. Roos stond voor seks, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zon, groen voor natuur, turquoise voor magie en kunst, purper voor sereniteit en violet voor de geest.

Regenboogvlag anno 1978 door Gilbert Baker
Regenboogvlag anno 1978 door Gilbert Baker.

Maar roze en turquoise waren indertijd te moeilijk en te duur voor industriële productie. Turquoise werd koningsblauw en roos was verdwenen.

Die vlag is nu ingeburgerd en wereldwijd (h)erkend als een symbool voor holebi’s en transgenders.

Regenboogvlag

Huidskleur

In 2017 lanceerde het toekomstige Pride Center in Victoria, Australië een nieuwe achtkleurige vlag. Geen roze maar zwart en bruin, als symbool voor mensen met een donkere huid en als signaal tegen racisme. Enkele prides hebben die overgenomen, maar een wereldwijde impact had deze vlag niet.

Regenboogvlag met zwart en bruin, door Pride Center Victoria.

Vooruitgang

Daniel Quasar, die zich niet-binair voelt en de voornaamwoorden xe, xem, xyr verkiest , voegde aan de zeskleurige vlag een pijl naar links, die vooruitgang symboliseert. De pijl bestaat uit de kleuren van de transgendervlag, babyblauw, roos en wit en ook zwart en bruin.

Quasar noemt de vlag ‘Progress‘ of ‘Vooruitgang’.

Via crowdfunding zamelde hij intussen meer dan de verhoopte 14.000 dollar om aan de productie en verzending te starten.

Of de vlag zal aanslaan, valt af te wachten.

%d bloggers liken dit: