Egyptisch stervoetballer Salah heeft onderonsje met Tsjetsjeense homovervolger

Egyptisch stervoetballer Mohamed Salah heeft zich in de aanloop naar het WK voetbal in Rusland bijzonder onpopulair gemaakt door een persoonlijk onderonsje te hebben met politicus Ramzan Kadyrov. Die politicus was en is in de Russische autonome republiek Tsjetsjenië de aanvoerder van een klopjacht tegen homo- en biseksuele mannen.

Het Egyptische elftal heeft haar uitvalsbasis in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, hoewel dat geen stad is waar tijdens het wereldkampioenschap voetbalmatchen worden gespeeld. Naar het hoe en waarom om uitgerekend hier te trainen, hebben media het raden.

Ramzan Kadyrov is een strenggelovige moslim en aanhanger van het soennitische soefisme, een religieuze stroming die ook in Egypte zeer populair is. Sommigen zien daarin een reden waarom het Egyptische elftal voor Grozny koos. Hoe dan ook wou Kadyrov delen in de pracht en praal van het wereldkampioenschap door een WK-team naar Tsjetsjenië te brengen.

“Perfect mens”

Afgelopen weekend ontmoetten stervoetballer Mohamed Salah en politicus Ramzan Kadyrov elkaar in het voetbalstadium in Grozny. Het ging er bijzonder hartelijk aan toe. Kadyrov noemde Salah “de beste voetballer van de wereld en een perfect mens”.

Ramzan Kadyrov is een zeer omstreden persoon. Onder zijn bewind als waarnemend president van Tsjetsjenië worden homo- en biseksuele mannen bijzonder hard aangepakt. De kritische Russische krant Novaja Gazeta maakte gewag van concentratiekampen waarin homo’s en biseksuele mannen worden opgesloten, gefolterd en geëxecuteerd.

“Choquerend en ongehoord”

Die onthullingen leidden tot internationaal protest, maar Russisch president Vladimir Poetin wendde de blik af. Ramzan Kadyrov heeft intussen een reisverbod naar de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Het vriendschappelijke onderonsje tussen Salah en Kadyrow wordt niet gesmaakt. Jane Buchanan van Human Rights Watch vindt het een “schande” en “choquerend en ongehoord” dat Grosny door de FIFA hoe dan ook als uitvalsbasis voor één van de voetbalteams van het WK wordt gebruikt.

Vooral Duitse media zijn bijzonder scherp voor Mohamed Salah. Op de sociale media zindert de ontmoeting na.

En sportief?

Hoe het Egypte sportief vergaat, weten we op vrijdag 15 juni. Dan speelt Egypte haar eerste match tegen Uruguay.

Onlangs speelden de Rode Duivels nog een oefenmatch tegen Egypte. België won met 3 – 0. Op die oefenmatch was Mohamed Salah wel niet aanwezig.

 

Foto: Wikipedia

%d bloggers liken dit: