Lokale Politie Antwerpen al vijf jaar in uniform proud friend van Antwerp Pride

Lokale Politie Antwerpen verdeelt dezer dagen de campagneposter ‘Proud to be your friend‘ in holebihorecazaken in ’t Stad. 2018 is het vijfde jaar dat de Antwerpse politie in uniform zal deelnemen aan de Antwerp Pride-parade op 11 augustus.

“We vinden het een erg belangrijk symbolisch moment en zetten daarom ons partnerschap met de LGBT-gemeenschap extra in de (roze) verf”, vertelt hoofdinspecteur Kristof De Busser, diensthoofd Diversiteit bij de politie. “Wij zijn als Lokale Politie Antwerpen erg trots op onze goede samenwerking met de Antwerpse LGBT-gemeenschap.”

De slogan ‘Proud to be your friend‘ werd bedacht door Roze in Blauw, de LGBT-werkgroep bij de Nederlandse politie. Ook dit jaar komt er een politiedelegatie uit Nederland naar Antwerpen om de samenwerkingsverbanden aan te halen.

Haatmisdrijven

De politie herinnert holebi’s en transgenders er met deze campagne ook aan discriminatie en haatmisdrijven te melden. Voor noodsituaties is er het nummer 101 en voor niet-dringende hulp is er De Blauwe Lijn, 0800 123 12.

“Intern sensibiliseren we onze collega’s rond het thema en de gevoeligheden, zodat ze effectief klaar zijn om dit soort van klachten te kunnen verwerken in een proces-verbaal.”

De politie, uw vriend?

In de Verenigde Staten en in Canada staat de deelname van politiemensen in uniform aan gayprides ter discussie. Zo was er een hele rel in Toronto. De politie wordt er beschuldigd van homofobie, transfobie en racisme en daarom mogen voor sommigen agenten niet deelnemen.

In Antwerpen leeft dat minder, zegt De Busser. “Men is het in Antwerpen gewoon dat de politie meestapt in de parade. In onze beginjaren kregen we hierover inderdaad vragen.”

Toenadering

“We hebben beleidsmatig gekozen om dit belangrijk signaal te geven aan de LGBT-gemeenschap. Het politie-uniform is een erg symbolisch iets. Enkel door effectief te laten zien dat je een evenement als Antwerp Pride steunt, laten we voelen dat we oprecht toenadering zoeken”, legt De Busser uit. “Door een goede vertrouwensband kunnen we ervoor zorgen dat slachtoffers de weg vinden naar ons als het misgelopen is. Daarnaast geven we proactief een signaal dat we diversiteit en gelijke kansen in de stad ernstig nemen. We kunnen ook onze interne diversiteit tonen en vergroten zo onze herkenbaarheid.”

Zij die mee paraderen, doen dat niet zomaar. “We zorgen achterliggend voor een strikte omkadering van de collega’s in de parade. Zo zijn de politiemensen die in uniform meelopen operationeel en kunnen ze indien nodig het goede verloop van het evenement perfect mee ondersteunen.”

'Proud to be your friend' (Lokale Politie Antwerpen)
‘Proud to be your friend’ (Lokale Politie Antwerpen)

 

Beeld: Lokale Politie Antwerpen

%d bloggers liken dit: