Regenboogvlag tijdens openingsmatch WK voetbal

Tijdens de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal heeft Alexander Agapov, voorzitter van de Russian LGBT Sport Federation, met een regenboogvlag gezwaaid.

Agapov deed dat tijdens de toespraak van president Vladimir Poetin en bij elke goal. Rusland scoorde vijf keer tegen Saoedi-Arabië.

Op Twitter vertelt de sportpraeses dat zijn regenboogvlag werd toegelaten omdat er geen woorden op staan. De official die zijn toegang controleerde, gaf wel blijk van afkeuring.

Rusland verbiedt homopropaganda, of letterlijk: het promoten van niet-traditionele gezinsvormen in het bijzijn van minderjarigen.

WK als PR

Het WK is een PR-moment voor Rusland en dus is er een zeker gedoogbeleid de komende weken. Toch werd de beruchte Britse LGBT-activist Peter Tatchell opgepakt tijdens een eenmansprotest in Moskou. De arrestatie leverde hem vooral méér aandacht op.

Hooligans hebben op voorhand holebi- en transgenderfans bedreigd. Het Verenigd Koninkrijk adviseert hen extra discretie. Er is wel een hotline gestart voor LGBT’s in Rusland die hulp nodig hebben.

Geen actie

COC Nederland laat dan weer officieel weten geen actie te zullen voeren. “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen boos zijn over de miserabele mensenrechtensituatie voor LGBTI’s en anderen in Rusland. Ik ben dat zelf ook”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

“Voor ons staan de wensen van de LGBTI-beweging ter plekke altijd voorop. De Russische LGBTI-beweging vindt acties rondom het WK niet wenselijk. Volgens hen zullen acties op dit moment niet bijdragen aan verbetering van de mensenrechten van LGBTI’s in Rusland.”

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Gay Star News, COC Nederland

Een gedachte over “Regenboogvlag tijdens openingsmatch WK voetbal

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: