Kevin Spacey keert terug naar het witte doek als homoseksuele oplichter

Komende maand, op 19 juli om precies te zijn, verschijnt in Noord-Amerika de film ‘Billionaire Boys Club’. Daarin speelt Kevin Spacey een homoseksuele oplichter. Het is de eerste bioscooprelease met Spacey in één van de rollen nadat hij in Hollywood in ongenade raakte door beschuldigingen van seksueel misbruik.

Billionaire Boys Club

‘Billionaire Boys Club’ is een film gebaseerd op ware feiten. In het Los Angeles van de jaren tachtig komt een groep welvarende jongens op een plan om snel rijk te worden met ponzifraude. Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een voorgespiegeld laag risico.

Het rijkeluisclubje wordt geleid door Joe Hunt, gespeeld door Ansel Elgort (‘The Fault in Our Stars’). Het plan verandert al snel in een fiasco wanneer Hunt samen met vriend Jim Pittman besluit om investeerder en oplichter Ron Levin, gespeeld door Kevin Spacey, te vermoorden.

Beschuldigingen en coming-out

Kevin Spacey raakte in oktober 2017 in de problemen toen acteur Anthony Rapp hem beschuldigde van seksueel misbruik in het verleden. Spacey reageerde op Twitter met verontschuldigingen en beweerde zich niets van het voorval te herinneren.

Tegelijk deed hij meteen zijn coming-out als homo. Dat werd hem niet in dank afgenomen: velen ervoeren zijn coming-out als een rookgordijn, om de aandacht van de beschuldigingen van seksueel misbruik af te leiden.

In ongenade

Er volgden beschuldigingen door andere mannelijke acteurs.

Wanneer je tegenwoordig in Hollywood in ongenade valt, is dat vernietigend voor je carrière. Netflix kondigde meteen aan dat er geen nieuwe reeks van House of Cards zou komen. In die inmens populaire televisieserie speelde Kevin Spacey de malafide politicus Francis Underwood, een personage dat zowel met mannen als vrouwen seks heeft.

Ridley Scott had zijn film ‘All the Money in the World’ al volledig gedraaid met Spacey in de hoofdrol. Prompt werd bioscooprelease uitgesteld. De scènes met Spacey warden opnieuw gedraaid met Christopher Plummer als vervanger. Velen dachten dat Spacey nooit meer op het witte doek te zien zou zijn na het schandaal.

Spacey als troef

Niet dus! Op 19 juli verschijnt ‘Billionaire Boys Club’ in de Amerikaanse filmzalen. De film heeft een veel kleiner budget dan ‘All the Money in the World’. Opvallend is dat in de trailer Spacey helemaal niet weggestoken wordt, maar net als Oscarwinnaar wordt uitgespeeld als troef.

“Ik kom van Wall Street. Denk je nu echt dat mensen rijk worden door zich aan de regels te houden”, vraagt Spaceys personage in de trailer provocerend tegen een medespeler. Hoe deze omstreden terugkeer naar het witte doek zal worden ontvangen, valt nog af te wachten.

 

Foto: Maryland GovPics op Wikipedia

%d bloggers liken dit: