OPINIE | ‘Love, Simon’: een gemiddelde film die toch revolutionair is

Is ‘Love, Simon‘ dan zo fantastisch? Nee hoor, het is een gemiddelde, schattige tienerfilm. En toch is de film historisch. Helaas, eigenlijk. Maar toch moet je hem gaan zien.

De Volkskrant in Nederland brengt een mooi overzicht van eerdere films met cultstatus waar ook homo’s in voorkomen. En al waren ze toen oké qua aanpak van homoseksualiteit op het witte doek, anno 2018 zou dit niet meer gemaakt worden.

Homo’s in film waren / zijn te vaak of slachtoffer van discriminatie (‘Philadelphia‘), of een wandelend cliché (de lijst is te lang), of een kitscherige snoodaard (‘Skyfall‘ en zowat alle nineties Disney-tekenfilms).

Nee, dan is de homo in ‘Love, Simon’ misschien wel slachtoffer van chantage, homoseksualiteit an sich is niet zo problematisch.

Opnieuw en opnieuw

Ben je coming-out en coming-of-ageverhalen beu gezien? Je goed recht. Maar hoe oud ben je? Voor leeftijdsgenoten van de personages is ‘Love, Simon’ wel nieuw(s) en actueel.

Mean Girls‘ en ‘Cruel Intentions‘ (ook met een manipulatieve homo) zijn, hoe iconisch ook, ondertussen niet meer de leefwereld van tieners. Een Burn Book? Nee, nu is er internet.

Coming-of-agefilms, holebi of hetero, moeten regelmatig opnieuw gemaakt worden. Ze gaan hoogstens vijf jaar mee. Dus over vijf jaar moet er een nieuwe ‘Love, Simon’ zijn. Eerder mag ook.

Marketingmachine

Wat de prent ook zo revolutionair maakt, is dat hij zo mainstream gepromoot wordt, maar wel als homofilm. Zonder verontschuldigingen.

Dit is geen “liefdesverhaal dat toevallig over homoseksualiteit gaat”. Iets wat ‘Call Me By Your Name‘, hoe magisch ook, nog deed. Waarom die schaamte?

Nee. Fox, ja, Fox maakte ‘Love, Simon‘, en is niet bang van zijn eigen schaduw. Voor een keertje niet bang van filmcensuur in grote markten als Rusland of China.

Mijlpaal?

Is ‘Love, Simon’ een mijlpaal? Een startpunt? Want, je kan de film (en het boek) wel wat verwijten. De context is best wel bourgeois middenklasse en heel cisgender. Waar is het queer gehalte? Waar is de seks?

Er is ruimte voor anders. ‘Beter’ is hier niet op zijn plaats want, wie bepaalt wat ‘beter’ is.

Laat ‘Love, Simon’ een startpunt zijn. Want de film is voor velen wel herkenbaar en heeft dus absoluut bestaansrecht, maar voor anderen ook niet. En alles proppen in één film werkt nooit.

Arthouse

Er mogen er nog meer mainstream LGBT-tienerfilms komen. Ook met de beperkingen van commerciële verwachtingen. Tijd om de LGBT-film uit de arthousebioscopen te halen.

‘Love Simon’ komt op woensdag 20 juni uit in de Belgische bioscopen. Lees hier onze recensie.

 

Beeld: IMDb

%d bloggers liken dit: