European Lesbian* Conference 2019 in Kiev

Na een succesvolle eerste editie in Wenen in 2017 zal in 2019 de European Lesbian* Conference (EL*C) plaatsvinden in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

De asterisk in de naam staat voor een ruime interpretatie van het woord lesbisch.

De tweede EL*C wordt gehouden van 12 tot 14 april 2019. “Vijfhonderd lesbische politici, kunstenaars, journalisten en academici kwamen bijeen vanuit heel Europa en Centraal-Azië voor een zeer succesvol,  historisch  evenement  waarover  veel  in  de  media  gepubliceerd  is.

“Deze eerste conferentie heeft duidelijk gemaakt dat er een grote noodzaak is voor alle Europese en Centraal-Aziatische landen om meer aandacht te geven  aan  de  situatie  van  lesbiennes”,  zegt voorzitster Sylvia Casalino in een persbericht. “En we hebben geluisterd naar de boodschap van duizenden lesbiennes in Europa en Centraal-Azië: zij willen dat er een netwerk en een volgende conferentie komen.”

EL*C zorgde op 26 april voor een Lesbian Visibility Day-viering in het Europees Parlement.

Waarom Oekraïne?

De keuze voor Oekraïne is symbolisch. De organisatie ziet in electorale resultaten in Europa een negatieve tendens voor lesbische, biseksuele en transgender vrouwen. In mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement en het EL*C zal dan ook de aandacht bevestigen op lesbische* thema’s binnen aan de grenzen van de Europese Unie.

“Lesbiennes in Oekraïne zijn onzichtbaar en vormen de meest kwetsbare  gemeenschap, zij lijden onder stigma, seksueel, huiselijk en reproductief  geweld  en  discriminatie”, stelt de Oekraïense lesbische activiste Olena Shevchenko.

“Het woord ‘lesbienne’ is gestigmatiseerd en is een vies woord, vaak gebruiken  lesbiennes het woord ‘gay’. Dit draagt bij aan de onzichtbaarheid en het belemmert lesbiennes in hun dagelijks leven. In deze context denken wij dat de  European Lesbian* Conference een grote stap vooruit is voor de zichtbaarheid, de uitgesproken behoeftes van lesbiennes en het versterken van de gemeenschap in Oekraïne.”

 

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: