Gilles De Coster getuigt over homofobie in Rusland na België – Panama

VIER-presentator Gilles De Coster was getuige van (on)banale homofobie in Sotsji na de wk-voetbalwedstrijd België – Panama.

“Terug uit Sochi. Fijne, hulpvaardige mensen. Prima organisatie en iedereen doet heel hard zijn best voor de voetbalfans. Onvergetelijke ervaring. Maar helaas ook dit. Na de match, in de bekendste nachtclub van Sochi, zie ik twee mannen hand in hand lopen”, tweet De Coster op woensdag.

“Security ziet het ook en grijpt in: twee stoere paramilitaire kleerkastjes staan meteen op, pakken die twee gasten aan de arm, sleuren ze naar de uitgang sleuren en zetten ze buiten. Gewoon. Met een blik van ‘ge weet goed genoeg waarom'”, vervolgt hij zijn relaas.

“Erger nog dan het feit op zich was de blik in de ogen van die twee jongens. Een soort aanvaarding. Berusting in een verknalde avond. Met een blik van ‘we zullen dan maar thuis gaan dansen zeker’. Hartverscheurend, echt waar”, besluit De Coster


Stoer in een koud land

Homofobie is in Rusland schering en inslag. Het is een land waar je stoer en hard moet zijn. Het klimaat, de geschiedenis, de omstandigheden vereisen dat inwoners geen doetjes zijn. Maar homo’s hebben die reputatie tegen.

Daarbij wordt homoseksualiteit als on-Russisch en Westers-decadent gezien. Dat helpt de zaak niet vooruit.

 

Beeld: Geralt, Pixabay

 

%d bloggers liken dit: