Nieuwe normen WHO over genderdysforie goed voor transgenders, slecht voor interseks

Transgender Europe (TGEU) is dan wel tevreden over de nieuwe classificatie van transgenderisme door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), OII Europe is dat niet. Die organisatie behartigt de belangen van mensen met een interseksconditie.

De WHO heeft een update van de International Classification of Diseases (ICD 11) gepubliceerd. Daarin staat transgenderidentiteit niet meer in het hoofdstuk over geestesziektes, maar in het hoofdstuk over seksuele gezondheid.

Het hoofdstuk ‘seksuele gezondheid’ is nieuw in ICD 11. Daar is er sprake van de diagnose genderincongruentie. De WHO hoopt hiermee conversietherapie een halt toe te roepen.

Ziek

Ondanks de inzet van interseksactivisten noemt ICD 11 interseks nog steeds een aandoening. “De WHO heeft hier de kans laten liggen om interseks te depathologiseren”, aldus OII Europe-directeur Christian Ghattas.

Mensen met een interseksconditie zijn geboren met geslachtskenmerken van mannen en vrouwen. Te vaak moeten ze als (jong) kind medische ingrepen ondergaan die een keuze maakt: man of vrouw. Daarin krijgt de betrokkene zelf al te vaak geen beslissingsrecht. Het zijn de ouders die onder aandrang van artsen die keuze maken.

De creatie van ‘genderincongruentie bij kinderen’ helpt de zaak van interseksmensen niet. Dat leidt tot net meer medische behandelingen, tot meer stigma’s en discriminatie.

 

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: