Gouda viert Roze Zaterdag met diversiteitsfeest

Elk jaar kiest de Stichting Roze Zaterdagen een andere stad die een heel jaar lang de roze stad van Nederland mag zijn. Diversiteit staat centraal met als hoogtepunt Roze Zaterdag in juni. Dit jaar ging die eer naar Gouda in Zuid-Holland.

Tekst: Sven Boutsen van www.touristicogay.be

De dag begon met een ondertekening van een intentieverklaring door wethouder Thierry van Vugt (D66). Gouda laat haar inwoners weten zich sterk te maken voor de verbetering van de maatschappelijke positie van holebi’s, transgenders en personen met een intersekse-conditie.

In Gouda mag je zijn wie je bent

Iedereen heeft de vrijheid om zichzelf te zijn. Die vrijheid lijkt echter voor LGBTI’s niet altijd vanzelfsprekend. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt het belangrijk dat diversiteit in Gouda wordt omarmd, om zo op goede voet samen te leven. De gemeente Gouda heeft daarom in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties in de stad besproken wat nodig is om de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LGBTI’s te verbeteren en heeft hiervoor een LGBTI-visie opgesteld.

Intentieverklaring

Eén van de onderdelen uit de verklaring is de toetreding van de gemeente Gouda tot het landelijk netwerk van de Regenboogsteden in het najaar. Een ander onderdeel is dat de gemeente zal samenwerken met organisaties in de stad, scholen, de politie, sportverenigingen en werkgevers om een LGBTI-vriendelijke omgeving te realiseren.

'Ik ben divers' (Sven Boutsen)
‘Ik ben divers’ (Sven Boutsen)

Geloofsviering

Meer dan 750 bezoekers waren zaterdag aanwezig bij de Roze Zaterdag-geloofsviering in de Goudse Sint-Janskerk. In dit eeuwenoude decor, omringd door de wereldberoemde Goudse Glazen, vond rondom het thema ‘Gods liefde schept ruimte voor iedereen’ een viering plaats waar inclusie en diversiteit voorop stonden.

Zangeres Elise Mannah vertolkte een bijzondere versie van de jaren 80-hit ‘True Colors’, waarin de verschillende achtergronden van de kerkgangers gerepresenteerd werden. De boodschap: kijk verder dan de buitenkant, zie wie iedereen echt is.

De aanwezigen hadden ook de mogelijkheid om een kaars in hun favoriete kleur te ontsteken. De kaarsentafel werd daardoor een grote verlichte regenboogvlag. De eerste kaars werd aangestoken door Inez Meter, de eerste stadsdichter en oudste ereburger van Gouda.

Rik Zutphen, alias De Droominee, vertolkte zijn epos ‘De kerk van Brokkenpiloten en regenbogen’.

Voorgangers van de viering waren dominee Eric van Dorsten (PKN), ds. Kim Magnée-de Berg (Federatie) en pastoor Dick van Klaveren (RK). Afgevaardigden van verschillende geloven, waaronder het joodse en islamitische, waren tevens aanwezig.

De viering werd georganiseerd door de Goudse Raad van Kerken en Stichting Roze Zaterdag 2018 Gouda.

Pride Walk

De namiddag ging van start met een grootse Pride Walk waar tal van verenigingen aan deelnamen. De wandeling ging ook via de drukbezochte winkelstraat waar heel wat burgers inhaakten en de Pride telkens groter werd. Het was duidelijk dat alle burgers trots waren op hun roze zaterdag.

Groots diversiteitsconcert

Na de Pride was het tijd om de stad aan te duiden die in 2020 een heel jaar lang de titel van Roze Stad mag dragen. Leeuwarden verloor vorig jaar van Venlo en Krefeld, maar won dit jaar overtuigend. In 2020 gaan we naar de hoofdstad van Friesland.

Tevens mocht burgemeester Milo Schoenmaker de Roze Sleutel overhandigen aan Venlo en Krefeld die samen het Roze Jaar in 2019 gaan organiseren onder het thema ‘grenzeloos’.

De avond werd afgesloten met een spetterend diversiteitsconcert. Grote namen als Ruth Jacott, Edsilia Rombley, Storm 3 met Jens Geerts en The Originals konden het publiek bekoren.

Gouda heeft zich duidelijk op de kaart gezet als diversiteitsstad. Volgend jaar trekken we naar Venlo!

 

Beeld: Sven Boutsen

%d bloggers liken dit: