Raad van Europa erkent en onderlijnt homovervolgingen in Tsjetsjenië

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa heeft quasi unaniem het rapport over homovervolgingen in Tsjetsjenië aangenomen. Piet De Bruyn (N-VA), algemeen verslaggever over de rechten van holebi’s, transgenders en mensen met een interseksconditie bij de Raad van Europa, stelde het rapport samen.

33 leden van de vergadering keurden het rapport goed, één onthield zich. Het rapport brengt de homovervolgingen die in 2017 startten, in kaart. Tsjetsjenië is een deelrepubliek met verregaande autonomie in Rusland. De Russische Federatie is lid van de Raad van Europa.

“Niet gedaan”

“Niet alleen is het rapport het eerste in zijn soort”, stelt Evelyne Paradis van ILGA-Europe, “het herinnert de wereld dat homovervolgingen in Tsjetsjenië niet voorbij zijn.”

“Er moet hier en nu een onderzoek komen. Als Rusland niets doet, moet de internationale gemeenschap ingrijpen.”

Het rapport stoelt op interviews van slachtoffers, gesprekken met verenigingen ter plaatse, onderzoeksjournalisten , ngo’s en mediaberichten.

Asielzoekers

Het rapport eist dat Rusland ingrijpt in Tsjetsjenië, maar roept lidstaten van de Raad van Europa ook op om vluchtelingen van deze homopogrom asiel te verlenen.

 

Beeld: Fifaliana, Pixabay

%d bloggers liken dit: