Tweede Kamer verbiedt discriminatie van transgender- en intersekse mensen

De Tweede Kamer stemde op dinsdag 3 juli in grote meerderheid voor een wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen. Een overwinning, aldus COC Nederland dat met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) al lang voor de wetswijziging pleit.

“Dit is geweldig nieuws voor transgender- en intersekse personen in Nederland”, stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De voor hen zo belangrijke expliciete wettelijke bescherming is nu binnen handbereik. Er is straks geen misverstand meer mogelijk: werkgevers, scholen, zorgverleners en anderen mogen transgender- en intersekse personen niet discrimineren!”

Breed draagvlak

VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus, DENK en Forum voor Democratie stemden dinsdag vóór het discriminatieverbod. Alleen PVV en SGP stemden tegen het voorstel. De Eerste Kamer beslist naar verwachting later dit jaar over het wetsvoorstel.

Op dit moment is er in Nederland niet één wettelijke bepaling die transgender- en intersekse personen expliciet tegen discriminatie beschermt. Transgenders en intersekse personen, tussen de 130.000 en één miljoen Nederlanders, krijgen vaak met discriminatie te maken. 40% van de transgenders wordt op het werk gediscrimineerd, een derde wordt op zijn minst elke maand beledigd en 43% kreeg het afgelopen jaar te maken met geweld.

Intersekse personen ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. Het wetsvoorstel beschermt ook non-binaire personen en anderen die wegens hun genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken gediscrimineerd worden.

Na goedkeuring van de Eerste Kamer wordt het nieuwe discriminatieverbod opgenomen in artikel 1 van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

Biseksuelen

De Tweede Kamer stemde dinsdag ook voor een motie van SP-kamerlid Jasper van Dijk. Daarin wordt de regering gevraagd om te onderzoeken of de term ‘homoseksuele gerichtheid’ uit het discriminatieverbod in de Awgb kan worden vervangen door ‘seksuele gerichtheid’.

Het COC had daar op aangedrongen om te verduidelijken dat ook discriminatie van lesbiennes, biseksuelen, panseksuelen en aseksuelen verboden is. Alleen PVV, 50Plus en SGP stemden tegen dit voorstel.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: