VIDEO | Bart De Wever: Antwerp Pride is nu onbetwist

Wanneer het stadsbestuur zich moet buigen over Antwerp Pride, stelt niemand nog in vraag of Antwerpen zich hier wel mee moet bezighouden. Dat stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

“De eerste associatie met de Antwerp Pride is plezier”, verklaarde De Wever tijdens de traditionele persvoorstelling van Antwerp Pride. De pride vindt plaats van 8 tot 9 augustus. Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) begint al eerder.

Van eisen tot plezier

“De pride was vroeger vooral revendicatief. Er viel allerlei te eisen”, vertelt De Wever. “Ik zeg niet dat er nu niets meer te eisen valt en dat er geen problemen zijn.”

Maar toen was het niet evident dat een burgemeester en een stad de rode “of roze” loper uitrolde. “Dat is op korte termijn totaal veranderd. De eerste associatie met de Pride is nu vooral plezier.”

Onbetwist

De burgemeester ziet een voortrekkersrol voor de stad. “Stadslucht maakt vrij en dat moeten we waarmaken.”

De Wever is ervan overtuigd dat Antwerpen deze voortrekkersrol waarmaakt. “Mijn opvolger, en dat is hopelijk ikzelf, zal hier ook zitten”, zegt hij verwijzend naar zijn aanwezigheid als burgermeester. Op 14 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België.

“Wie ook de volgende burgemeester is, zal dit niet meer betwisten. Wie bedenkingen heeft, durft die niet meer te uiten. (…) Sommigen zullen zeggen dat dit vooral heel politiek correct is, en dat is ook zo. Maar wat belangrijker is: waarom durft men die bedenkingen niet meer uiten?”

It’s the economy, stupid

“De bevolking is mee, de hotels zijn mee, de horecazaken zijn mee. Er is de factor plezier, maar ook de factor klinkende munt. En laten we eerlijk zijn, die is pertinent geworden voor hen, meer dan andere bedenkingen.”

Geen negatieve reacties

De Wever kreeg géén negatieve reacties op de regenboogzichtbaarheidscampagne van Stad Antwerpen. “Als burgemeester krijg ik op álles reactie”, aldus De Wever. Vroeger moest je nog een brief schrijven, een postzegel kopen, plakken en de brief versturen. In het digitale tijdperk is dat wat anders. “Ping, van straffenbeer@hotmail.com. Wel, niet één mail. Niet één. Wat dat betreft zijn we er wel.”

Schepen van Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) kreeg wel één negatieve reactie.

“We hebben over heel veel dingen meningsverschillen, maar niet over dit”, vervolgt De Wever. “Dat is een heel goede zaak.”

 

Foto: Dennis De Roover
Video: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: