Out Anton Krassovski kan in september geen burgemeester van Moskou worden

Out journalist Anton Krassovski is niet langer in de running om burgemeester van Moskou te worden. Om effectief aan de burgemeestersverkiezingen van 9 september deel te kunnen nemen, moest hij de steun krijgen van 110 lokale verkozenen. Daarin is hij niet geslaagd.

Huidig Moskovitisch burgemeester Sergei Sobyanin moet weinig tegenstand vrezen tijdens de lokale verkiezingen. Eerder vielen oppositiekandidaten Sergei Mitrokhin, Ilya Yashin en Dmitry Gudkov af in de aanloop naar de verkiezingen.

Zelfs geen schijn van democratie

Sommigen speculeerden dat Anton Krassovski toch nog steun zou krijgen om zich kandidaat te stellen, om zo de schijn van democratische verkiezingen hoog te houden. Niet dus.

De zogeheten ‘gemeentelijke filter’ zorgt ervoor dat oppositiekandidaten buitenspel worden gezet. Wie op het stembiljet wil komen, moet de steun krijgen van 110 lokale verkozenen, verspreid over de stad. De filter bestendigt de zittende machthebbers.

Moskou houdt van jou

Huidig burgemeester Sergei Sobyanin is lid van Verenigd Rusland, de partij van Russisch president Vladimir Poetin. Sobyanin zit op de homofobe lijn van de Russische autoriteiten en verbood in het verleden optochten voor holebirechten.

Anton Krassovski zal wel politiek actief blijven. Hij maakte een mooie campagnevideo onder de naam ‘Moskou houdt van jou’ waarin heel uiteenlopende bewoners van Moskou te zien zijn. Er wordt in het lied ook gezongen en gerapt in Russisch. De boodschap is niet mis te verstaan.

Foto: Wikipedia – Sergey Korovkin 84

%d bloggers liken dit: