VIDEO | Deelnemer regenboogactie met voetbalshirts in Rusland aangehouden

Mateo Fernández Gómez (29) uit Colombia is een tijdlang aangehouden in Rusland. Hij nam deel aan ‘The Hidden Flag‘, de guerrilla-actie waarbij zes mensen in voetbalshirts ’toevallig’ een regenboogvlag tonen. Rusland bestraft homopropaganda.

Fernández Gómez trok op 29 juni vanuit Parijs, waar hij als art director werk in de reclamesector, naar Moskou om deel te nemen aan deze zichtbaarheidsactie. Twee dagen later ging hij terug naar Parijs. Dacht hij.

Ondervraagd

Hij kwam goed op tijd naar de luchthaven, getuigt hij bij Gay Star News. Maar daar werd hij meegenomen voor verhoor. Misschien omdat hij Colombiaan is, maar misschien ook omdat hij LGBT-activist is.

Het Colombiaanse paspoort is scoort een 33ste plaats op de Passport Index. Ter vergelijking: België staat op 4, Singapore op 1. Afghanistan bengelt onderaan. Met dat paspoort kan je amper ergens binnen zonder visum.

Zijn bezittingen werden in beslag genomen. Vijftien uur lang bleef hij in het ongewisse. Waarom hij is opgepakt, weet hij niet.

Na het missen van twee vluchten werd hij vrijgelaten en vloog hij naar Amsterdam voor zijn werk. “Ik kreeg steeds de vraag of ik kwam voor het wereldkampioenschap voetbal. Ik antwoordde dat ik enkel een toerist ben. Misschien waren ze ontevreden over mijn antwoord.”

Schrik

Toen hij akkoord ging met de actie dacht Fernández Gómez dat het oké ging zijn omdat hij mannelijk is. Maar ter plaatse was hij bang. “Wat we deden was erg belangrijk”, aldus de reclamejongen.

Nederlander

Er deed ook een Nederlander mee: Eric Houter. Hij is hetero. Zijn broer vroeg hem deel te nemen, omdat hij zelf niet kon. “Hetero’s moeten ook hiervoor vechten. Ik vecht niet alleen voor de rechten van mijn broer, maar voor ieders rechten.”

Beeld: The Hidden Flag
Bron: Gay Star News, eigen verslaggeving

2 gedachten over “VIDEO | Deelnemer regenboogactie met voetbalshirts in Rusland aangehouden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: