Is voetbal een uithangbord geworden voor holebi’s en transgenders?

Het WK voetbal in Rusland zit er bijna op en de wereldwijde voetbalgekte gaat daardoor weer verminderen en het lijkt alsof de wereld weer ‘normaal’ gaat draaien.

Hoewel voetbal al jaren gebruikt wordt als uithangbord voor goede doelen zoals de shirtsponsoring van Unicef op de shirts van FC Barcelona en het Iraanse elftal dat de vorige twee edities van het wereldkampioenschap een cheeta op zijn shirt droeg om aandacht te hechten aan het uitsterven van de diersoort, is de aandacht voor holebi’s en transgenders helaas beperkt.

Dat het WK zich afspeelt in Rusland en in 2022 in Qatar helpt niet. Maar toch zijn er wel pogingen om de acceptatie van LGBT’s in het voetbal te verbeteren.

Voorbeelden

Zo speelden Ierland en de Verenigde Staten met rugnummers in regenboogkleuren voor juni, pridemaand.

Het Spaanse Rayo Vallecano droeg enkele seizoenen geleden een regenboogshirt waarmee het meerdere goede doelen ondersteunde. Deportivo Guadelajara volgde niet veel later.

Verschillende landen doen acties met regenboogveters. Mister Gay Belgium 2016 Raf Van Puymbroeck is de contactpersoon voor holebi’s in het Belgische voetbal. Hij werkt hiervoor samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Rusland

Nu nog in Rusland waren er enkele acties. Three Lions Pride ontwierp een speciale vlag, zes activisten poseerden toevallig in regenboogkleuren. De FIFA steunt een alternatief en inclusief tornooi en beboette Mexico voor homofobe spreekkoren.

Maar zoals in de Verenigde Staten, waar bijna elke club een pride night organiseert? Nee, zo ver zijn we nog niet.

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: