Geen medische diagnose meer in Portugal voor wijziging geslachtsregistratie

In het Portugese parlement is een wet goedgekeurd waardoor personen hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen bij de burgerlijke stand zonder voorafgaande medische diagnose. Portugal volgt hiermee het voorbeeld van landen zoals België, Denemarken, Ierland, Malta, Noorwegen en Zweden.

De geslachtsregistratiewjiziging in Portugal kan voortaan vanaf 16 jaar. Dergelijke wijziging zal totaal losstaan van een eventuele operatie of eender welke vorm van chirurgie.

Niet kenmerken als ziekte

Een wet die sinds 2011 van kracht was, verplichtte transgenders om de diagnose genderdysforie te laten vaststellen voordat ze hun geslachtsregistratie konden laten wijzigingen. Daardoor werd de eigen genderidentiteit miskend en transgenderisme gemedicaliseerd. Daar komt nu een einde aan.

De doorbraak is het werk van de linkse meerderheid in het Portugese parlement. De nieuwe wet moet nog uitgevaardigd worden door de president van de republiek, de conservatieve Marcelo Rebelo de Sousa. In april stelde hij nog zijn veto tegen een eerste versie van de tekst die het parlement aannam. Toch toont de president zich een voorstander van het principe om transgenderisme niet langer als een ziekte of abnormale mentale toestand te kenmerken.

Baby’s met intersekse-conditie

De wet die werd aangenomen deze week verbiedt overigens ook dat er op baby’s met de intersekse-conditie nog chirurgische ingrepen worden gedaan die het geslacht man of vrouw moeten bestendigen.

‘Interseks’ is een algemene term die wordt gebruikt voor verscheidene condities waarbij een persoon wordt geboren met een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Chirurgische ingrepen op vroege leeftijd kunnen ingaan tegen de genderidentiteit die de betrokken persoon later ervaart, wat onnodig leed veroorzaakt. Mensenrechtenactivisten vragen daarom om geen chirurgische ingrepen te doen op baby’s met de intersekse-conditie. Zo kunnen de betrokken personen op latere leeftijd zelf over die ingrijpende keuzes over hun lichaam beslissen. Of helemaal geen ingrepen laten doen.

 

Foto: Wikipedia – Andrés Monroy-Hernández

%d bloggers liken dit: