Is België klaar voor een seksuele homo-politicus?

Brian Paddick, baron Paddick is 60 en zetelt voor de Liberaal-Democraten in het Britse House of Lords. Hij is openlijk homoseksueel. Hij gebruikt PrEP en heeft moeite met condooms. Zou er in België een openlijk homoseksuele politicus zijn die zoiets durft te vertellen?

Je kan homoseksualuteit niet spellen zonder de ‘seks’. En mannen die seks hebben met mannen (MSM) hebben specifieke seksuele (gezondheids)noden en vertonen specifieke (gezondheids)gedragingen. Vraag maar aan Sensoa.

Maar in België hebben alvast de prominente openlijk homoseksuele politici een braaf en burgerlijk imago. Ze tonen hun langetermijnpartner en getuigen over holebi-ouderschap. Maar getuigen over seks(ualiteit)? Neen.

In 1996 werd Elio Di Rupo (PS) beschuldigd van zedenfeiten met Olivier Trusgnach. De aanleiding voor toenmalig CVP-voorzitter Marc Van Peel te verklaren: “een homoseksuele minister kan, maar een liederlijke niet”. Lees: je mag homo zijn, maar wees het niet té opvallend. En flirt niet. Daarom ook dat naar verluidt Di Rupo niet naar Studio 54 mocht.

Anno 2018

Be Out vroeg aan professor in de politieke wetenschappen Dave Sinardet om te reageren op de getuigenis van baron Paddick. “Politici die zo openlijk over hun seksleven vertellen hebben we in België inderdaad niet, er blijft toch een zekere preutsheid bestaan onder homoseksuele politici”, stelt Sinardet.

“Ze komen inderdaad eerder met de burgerlijke kant van hun leven naar buiten. Maar ik denk dat het intussen wel zou kunnen, dat het wel geaccepteerd zou worden, al hangt het wel deels af van in welke partij.”

Wie durft?

%d bloggers liken dit: