Noorwegen speelt LGBT-troeven uit met ‘The proud experience’ 

Einde juni, begin juli is er jaarlijks Oslo Pride in de hoofdstad van Noorwegen. Oslo Pride, VisitOSLO en Visit Norway nodigden Kadir Telli (24), Anna Grúňová (31) en Klára Slivoňová (32) om de pride te ervaren en meer bekend te te geven.

De toerismediensten willen hun stad en land in de verf zetten als LGBT-vriendelijke bestemming. Noorwegen scoort een derde plaats op de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe, na Malta op 1 en België op 2.

“Oslo Pride staat voor liefde en veelkleurigheid. Maar ook voor solidariteit, diversiteit en gelijkwaardige behandeling. Het is niet overal vanzelfsprekend dat je kunt houden van wie je houdt en kunt zijn wie je bent. Noren zijn liberaal ten opzichte van de LGBTQ+ gemeenschap en dat betekent veel voor ons. Noorwegen was ook een van de eerste landen waar de antidiscriminatiewetgeving werd aangescherpt”, stelt woordvoerder Thomas Andre Syvertsen

Voor Kadir was het zijn eerste pride: “Het was een emotionele ervaring. Ik ben opgegroeid in een mannelijke cultuur waarin ik mezelf altijd heb moeten inhouden. Maar ik ben erg trots op wie ik ben, en ik keek ontzettend uit naar mijn reis naar Noorwegen”. 

Sinds 1974

Oslo Pride werd voor het eerst georganiseerd in 1974. Tien dagen lang staan mensenrechten en LGBTQ+thema’s op de agenda in de vorm van kunst, cultuur, debat en festiviteiten. Editie 2018 werd door bijna de helft van het aantal inwoners van Oslo bezocht. Meer dan 40.000 mensen namen deel aan de prideparade op 1 juli, en zo’n 200.000 toeschouwers stonden langs de kant.  

Zelfs brandweer, politie en het leger namen deel aan de parade, wat veel indruk maakte op Anna uit Tsjechië: “De politie in ons land werkt als bewaking tijdens de Pride, en ik kan me niet voorstellen dat zij zelf mee zouden doen”. 

Anna en Klára bezochten Oslo voor het eerst. Voor hen leek het alsof de hele stad zich had voorbereid op de Pride: “We kregen het gevoel dat je in Oslo gewaardeerd wordt om wie je bent. Niemand keek naar ons als we hand in hand liepen. Sommige mensen kwamen zelfs naar ons toe en zeiden: ‘dit is jullie feest, en wij vieren mee’, vertelt Klára.”  

 ‘The proud experience’ 

De drie genodigden werken mee aan een video die de LGBT-vriendelijkheid van Oslo en Noorwegen benadrukken.

“De film vertegenwoordigt Noorwegen en de Noorse waarden van openheid en liberalisme. Wij willen een land zijn waar iedereen zich welkom voelt”, zegt Bente Holm, directeur van Visit Norway.  

“Door Oslo en de Oslo Pride door de ogen van Kadir, Anna en Klara te laten zien willen we in beeld brengen hoe trots we zijn op onze kleurrijke stad. De Noorse hoofdstad is divers en toegankelijk voor iedereen”, zegt Tord Baklund, projectmanager VisitOSLO. 

 

Beeld: VisitOSLO
Bron: Visit Norway

%d bloggers liken dit: