CDU/CSU-wagen geblokkeerd door zitactie tijdens CSD München

Tijdens CSD München, de pride in de Beierse hoofdstad, is de CDU/CSU-wagen geblokkeerd door linkse betogers. CSU staat voluit voor Christlich-Soziale Union. Het is de zusterpartij van de CSU, de christendemocratische partij van Duits bondskanselier Angela Merkel. Samen vormen deze partijen de zogeheten Union, de grootste politieke fractie in de Bondsdag, het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland.

Motivering actie

Verscheidene activisten gingen voor de truck van LSU Bayern zitten. LSU staat voor Lesben und Schwule in der Union, het regenboognetwerk van de Union. De jonge Groenen uit München motiveerden de actie als volgt op Twitter: “Omdat de #CSU al maandenlang tegen mensen ophitst, vluchtelingen laat verdrinken en ook nog altijd tegen de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels strijdt, blokkeren activisten op dit moment de huichelachtige vertoning tijdens #CSDMünchen.”

 


De politie moest de activisten meermaals verzoeken om de zitblokkade te stoppen.

Hans Theiss, lokaal vertegenwoordiger in de stadsraad van München, werd eerder die dag al meermaals uitgejouwd en onderbroken tijdens een speech. Lokaal groen vertegenwoordiger Dominik Krause liet dan weer weten dat hij, verwijzend naar CSU-politici, “niet met zulke mensen wil demonstreren”.

Oproep tot gematigdheid

CSU-politicus Josef Schmid verdedigde zijn partij in de lokale krant Abendzeitung. Hij riep de activisten op tot matiging. “Ik wens dat debatten langs beide kanten op zakelijke toon worden gevoerd.” Josef Schmid voerde als burgemeester van München de parade aan.

Verder verliep CSD München vlot. In Duitsland noemen ze een pride een CSD, wat staat voor Christopher Street Day. Het is een verwijzing naar Christopher Street, een straat in New York City waar in 1969 de Stonewall-rellen plaatsvonden. Die rellen vormden het startschot voor de moderne holebi- en transgenderbeweging en resulteerden een jaar later ook in de eerste gaypride.

Weerstand tegen rechtse delegaties

Het feit dat linkse activisten de aanwezigheid van (centrum)rechtse en nationalistische partijen op prides betwisten, blijkt steeds meer een Europese trend te worden. In Brussel was er ook al een zitblokkade, gericht tegen de deelname van de N-VA. Die actie resulteerde in bestuurlijke aanhoudingen.

In het kielzog van die discussie en het bredere debat over wie wel of niet mag deelnemen aan prides, stapte Frank Schoenmaekers op uit de raad van bestuur van The Belgian Pride. Nadien verliet hij ook zijn functie als coördinator bij RainbowHouse Brussels.

Is de druk vanuit linkse hoek om (centrum)rechtse delegaties uit prides te weren een teken van ideologische onverdraagzaamheid of een blijk van consequent politiek activisme? Het antwoord daarop hangt vaak af van de politieke voorkeur van wie antwoordt. De kwestie zal de LGBT-bewegingen in heel Europa de komende maanden wellicht blijven beroeren.

 

Foto: Wikipedia

%d bloggers liken dit: