Artistiek duo Gargäntua doorbreekt taboe van homoseksualiteit in Franse banlieue

Het artistieke duo Gargäntua, bestaande uit Jan en Théo, doorbreekt in de videoclip van het recent verschenen lied Mohammed je t’aime het taboe van homoseksualiteit in de Franse banlieue. Frankrijk telt verscheidene verarmde voorsteden of cités.

De tekst van het lied laat weinig aan de verbeelding over: “Mohammed je t’aime, j’aurais aimé ne pas t’aimer comme je t’aime. (…) Sur tous les murs de la cité j’écrirai en lettres de sang: ton nom est le mien.” Vrij vertaald: “Mohammed, ik hou van jou. Ik had graag niet van je gehouden zoals ik van je hou. (…) Op de muren van de cité zal ik je naam schrijven in letters van bloed: die van jou is de mijne.”

In de videoclip is te zien hoe twee mannen stiekem van elkaar houden in de banlieue. Maar wanneer dat uitkomt, begint de nachtmerrie. Het escaleert in homofoob geweld.

Buitenlandse invloeden

De muziek van Gargäntua is onderhevig aan buitenlandse invloeden. Jan groeide op in Marokko en Roemenië. Théo bracht zijn jeugd door tussen Frankrijk en Duitsland.

Persoonlijke betrokkenheid speelt ook een rol bij het maken van de clip. “Ik ben opgegroeid in Marokko en zeer vroeg al heb ik opgemerkt dat homoseksualiteit er compleet taboe was”, vertelt Jan aan de Franse gay nieuwssite Têtu. “Ik had het gevoel dat homoseksuele personen er niet werden beschouwd als menselijke wezens maar als zieken. Op dat moment begon ik me ook bewust te worden dat ik biseksueel was.”

Tragisch einde

Spoiler alert! Op het einde van de clip overgiet één van de acteurs zich met brandstof en steekt zichzelf in brand. Waarom zo’n tragisch einde? De muzikanten wilden homofobie afwijzen door visueel te choqueren.

“Het einde kon noch gewelddadiger noch tragischer zijn dan dat van bepaalde homo’s die overal ter wereld in staat zijn om te leven in de hel. De kwestie van de videoclip lijkt ons noch overdreven en nog minder gedramatiseerd”, verdedigt Théo bij Têtu.

Ben je zelf het slachtoffer van (homofoob) geweld? Meld dan dat geweld.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533.
Met vragen over zelfdoding kan je terecht bij Zelfmoord1813.

 

Foto: YouTube

Een gedachte over “Artistiek duo Gargäntua doorbreekt taboe van homoseksualiteit in Franse banlieue

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: