VIDEO | Antwerp Pride 2018: wat is de holebi-, transgender- en queeridentiteit?

“Het woord ‘identiteit‘ mag tegenwoordig een bon mot zijn, voor holebi’s en transgenders is het meer dan dat. Wie ben je? Wie ben je als holebi? Is die seksuele identiteit voor je belangrijk of niet? Ben je de hele tijd 100% gay? Of toch iets minder op dat personeelsfeest, op straat op weg naar huis na een nachtje stappen of onder je heterovrienden? Plaats je jezelf in een hokje of vecht je juist tegen de hokjesmentaliteit? Vind je jezelf terug in de LGBTQI+ of zit jouw letter er nog niet bij?” Voorzitter Bart Abeel vraagt het zich af.

Het is dan ook geen verrassing dat identiteit dit jaar het thema is van Antwerp Pride.

“Het spreekt voor zich dat wanneer op essentiële domeinen van ons mens-zijn, zoals seksualiteit, maar net zo goed cultuur, religie… het antwoord op de hoe/wat/waar-vraag afwijkt van de geldende norm, er serieuze identiteitsproblemen kunnen ontstaan”, stelt Abeel.

Uitdagingen

“Zo zien we dat ondanks onze zeer liberale wetgeving vier op de tien scholieren zich op school onveilig voelen wegens hun afwijkende seksuele identiteit, of dat LGBT-vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten het bijzonder moeilijk hebben om zich te identificeren: enerzijds met hun eigen cultuurgemeenschap wegens hun seksuele oriëntatie, anderzijds met onze samenleving wegens taal, cultuur, religie. Of dat er veel depressies voorkomen bij mensen die op zoek zijn naar de bij hun passende genderidentiteit.”

“Dit alles maakt duidelijk hoe belangrijk het zoeken, vormen, aanvaarden en aanvaard maken van een identiteit is om op een geslaagde manier samen te leven. Aangezien er zoveel maatschappelijk en politiek debat is omtrent identiteit dachten we bij Antwerp Pride: laten we het in de groep gooien als jaarthema 2018.”

Misbruik?

“En worden onze vrijheden rondom onze holebi- en transgender-identiteit soms niet misbruikt om ons misplaatst superieur op te stellen ten opzichte van andere gemeenschappen? Allemaal bedenkingen en vragen waarover we tijdens de komende Antwerp Pride over kunnen nadenken, discussiëren en – waarom niet – van mening kunnen verschillen.”

Verkeerde jongens en meisjes

Frans De Boeck is curator van het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF), dat samenloopt met Antwerp Pride. Einde 20ste eeuw runde hij Popi Café. De slogan was ‘voor verkeerde jongens en meisjes’. “Ik ben nog steeds trots op dat statement. ‘Verkeerd’ is een beetje de Antwerpse vertaling van ‘queer'”, stelt De Boeck.

Hij blikt terug op een min of meer recente geschiedenis. Antwerpen stond altijd al open voor verkeerde jongens en meisjes. “Dat is niet veranderd, dat is alleen grootschaliger geworden.”

Anders dan de anderen

“Wat ook niet veranderd is, is de aard van het beestje. Ons wezen. (…) Namelijk dat we toch anders zijn dan de meeste mensen. Je kan zeggen dat het een detail is, maar voor ons is dat onze natuur, ons wezen”, zegt De Boeck. Die ‘het’ is seksuele en genderidentiteit.

“Het is belangrijk voor ons dat we soulmates en lotgenoten met elkaar in contact kunnen brengen. Een ontmoetingsplaats creëren waar mensen kunnen samenkomen. Gewoon voor een babbel, maar ook vanuit het anders-zijn. Om er een kracht van te maken en een aantal dingen te creëren.”

 

Foto: Dennis De Roover
Video’s: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: