App om homofobie te melden mist doel

UNI-FORM, een app waarmee je sinds oktober 2017 homofobie, transfobie en haatboodschappen kunt melden, mist zijn doel. Çavaria coördineert UNI-FORM in Vlaanderen en Brussel. De Morgen meldt dat er in ons land nog maar achttien meldingen binnenkwamen.

Europees project

UNI-FORM is een Europees project waaraan België en acht andere Europese landen deelnemen. De bedoeling was om de onderrapportering van homofobie, transfobie en haatboodschappen tegen te gaan.

“Gebruikers kunnen online melding doen aan de hand van een korte vragenlijst. Het platform is niet bedoeld voor dringende situaties, want op deze meldingen kan niet onmiddellijk gereageerd worden. Voor noodsituaties moet je nog altijd het noodnummer bellen”, lichtte çavaria-medewerker Kenneth Mills bij de lancering op ZiZo toe. “De app is eerder bedoeld voor mensen die nog geen klacht hebben neergelegd bij de politie of om anoniem een melding te doen. Wat we met anonieme klachten kunnen doen, is natuurlijk heel beperkt.”

18 meldingen, 0 doorgegeven

Daar knelt ook meteen het schoentje. Van de achttien meldingen die er kwamen, is er nog geen enkele aan de ordediensten doorgegeven. Dat gaat niet, argumenteert çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. Daarvoor moeten de gebruikers eerst expliciet toestemming geven.

“Of die mensen uiteindelijk zelf de politie hebben gecontacteerd, daar hebben we geen zicht op”, geeft Borghs toe. Çavaria moedigt wie slachtoffer is van homofobie, transfobie of haatboodschappen aan om melding te doen bij de politie.

Nutteloos of niet?

Is de app dan niet nutteloos voor België? Borghs beweert van niet. Hij benadrukt in De Morgen dat er heel wat zaken worden gemeld, die anders nooit gemeld zouden zijn: seksueel geweld, verbaal geweld op straat en pesten op het werk.

De woordvoerder zegt dat er een te klein budget voor promotie werd voorzien en dat bij meer bekendheid de tool zeer nuttig zou zijn.

 

Foto: Pixabay

%d bloggers liken dit: