Israël krijgt nationale staking voor uitsluiting homokoppels van draagmoederschap met staatssteun

In Israël gaan komende zondag duizenden mensen staken nadat er deze week een wet werd goedgekeurd die draagmoederschap door de staat steunt, maar die homokoppels en single mannen uitsluit.

Spontaan protest

De wet breidde de steun van de staat aan draagmoederschap uit. Voortaan kunnen ook single vrouwen een beroep doen op draagmoederschap en niet alleen heteroseksuele koppels. Homokoppels en single mannen krijgen geen toegang tot de steun.

De goedkeuring van de wet in die vorm leidde tot spontaan protest in Tel Aviv. De Israëlische LGBT-beweging roept op tot een nationale staking deze zondag. In Israël wordt er op zondag gewerkt. Joden vieren op zaterdag hun religieuze rustdag, de sabbat.

Staking

The Aguda, de Israëlische nationale werkgroep rond LGBT-rechten, wond er geen doekjes om op haar Facebookpagina: “De homogemeenschap gaat in staking! Lesbische vrouwen kunnen hun kinderen niet registreren, transgenders worden neergestoken in de straten, jongeren ervaren holebifobie en transfobie in de onderwijsnetten, de Knesset neemt wetten aan tegen gelijkheid. We zullen onze levens niet verderzetten zoals gewoonlijk … Het is tijd om onze handschoenen uit te trekken! Voor de eerste keer in de geschiedenis van de strijd, verklaart de homogemeenschap een staking!”

The Aguda kon al een dozijn bedrijven overtuigen om deel te nemen aan de staking. Gulliver Tourism, met kantoor in Tel Aviv, kondigde aan dat eender welke werkkracht die een familie via draagmoederschap wil beginnen een ticket krijgt voor een rondreis in het land waar de draagmoederschap plaatsvindt.

Geld en steun

Daniel Birnbaum, de CEO van het bedrijf SodaStream, kondigde aan dat zijn bedrijf 61.000 Israëlische sjekel, oftewel 258.985 euro, schenkt aan de Association of Israeli Gay Fathers.

Avi Nissenkorn, een belangrijke vakbondsleider, riep LGBT-werkkrachten van zijn vakverbond op om deel te nemen aan de staking en riep vakbonden en organisaties over heel het land op om deel te nemen aan het protest.

Luchtvaartmaatschappij en publieke omroep pro

Belangrijk televisiestations en nieuwsmakers, vooronder de publieke omroep Kan, hebben hun steun aan de staking toegezegd. Omroep Kan probeert te regelen dat wie deel wil nemen aan de staking een dag vrijaf krijgt.

Daarnaast hebben de nationale luchtvaartmaatschappij El Al, de Israeli Opera, Shufersal, Isracard, LeumiCard, Teva, Facebook Israel en Cellcom hun steun toegezegd.

Natanyahu sust tevergeefs

De recent aangenomen wet komt premier Benjamin Netanyahu duur te staan. In een boodschap op YouTube liet hij verstaan dat hij draagmoederschap door zowel moeders als vaders zal steunen, hoewel hij tegen een amendement stemde van Knesset-lid Amir Ohan dat single mannen ook toegang tot draagmoederschap wou geven. Ohan is trouwens lid van Netanyahu’s partij Likoed.

De premier ontkent dat hij een bocht neemt in de kwestie. Zijn video zal weinig aan de zaak veranderen. Zondag kent Israël een nationale staking over een LGBT-kwestie.

 

Foto: Pixabay

Een gedachte over “Israël krijgt nationale staking voor uitsluiting homokoppels van draagmoederschap met staatssteun

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: