Staatsziekenfonds in Duitsland gaat kosten PrEP op zich nemen

Minister van Volksgezondheid van Duitsland, Jens Spahn (CDU), heeft aangekondigd dat het Staatsziekenfonds de kosten van PrEP op zich gaat nemen.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Terugbetaling

De minister liet verstaan dat wie van de terugbetaling van PrEP in de toekomst gebruik willen maken, wel een doktersbezoek en een onderzoek zal moeten ondergaan. De concrete details van de financiering worden de komende maanden uitgewerkt.

Volgens studies daalt het risico op besmetting met hiv van iemand die nog seronegatief is bij correct gebruik van PrEP naar nagenoeg nul procent. Ongeveer twee derde van de nieuwe hiv-infecties in Duitsland wordt vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Voor een deel van hen is PrEP als alternatief voor het condoom zinvol.

Internationale aidsconferentie

In België betaalt het RIZIV PrEP al terug bij homo- en biseksuele mannen sinds 1 juni 2017.

Maandag begint in Amsterdam de tweeëntwintigste internationale aidsconferentie. In de aanloop naar die conferentie zullen wellicht verscheidene politici uit verscheidene landen toezeggingen doen in de strijd tegen hiv.

 

Foto: Wikipedia

%d bloggers liken dit: