Literair tijdschrift Deus Ex Machina publiceert Queer-nummer

Literair tijdschrift Deus Ex Machina komt met een queer themanummer. De editie heeft onder andere aandacht voor schrijvers Annemarie Schwarzenbach en Guido Gezelle.

Motivatie

“Taal is het basismateriaal van literatuur. Met een flauwe metafoor zou je kunnen zeggen dat schrijvers schilderen met woorden. Ze hakken met hun pen in de materie tot er een tekst overblijft. Uit onze vraag aan deze schrijvers ontstonden een hele reeks uiterst vreemde teksten. We nodigen je uit deze woorden te volgen, om op zoek te gaan naar de verschuivende betekenissen en om op je eigen manier de waarheid vorm te geven. Je zal zien: net zomin als er een begin is, is er een einde in zicht. En dat is maar goed ook”, motiveren Carlien Coppieters, Ernest De Clerck en Nele Janssens, de samenstellers van het themanummer.

“We geloven dat queerteksten de verdienste hebben dat ze gaten slaan in een waardesysteem dat het vreemde soms dreigt uit te sluiten. We geloven dat het vreemde door deze gaten naar binnen kan kruipen om daar stilte en hokjes te breken.”

Schwarzenbach en Gezelle

Het themanummer brengt uitgebreid hulde aan Zwitsers schrijfster Annemarie Schwarzenbach. Marijke Vermeulen laat haar licht schijnen op Schwarzenbachs werk Lyrische Novelle. Johanna Pas van LGBT-boekhandel Kartonnen Dozen brengt dan weer een Schwarzenbach revisited.

Tim Devriese stelt zich de vraag of Guido Gezelle homo was. En waarom hem dat anno 2018 nog wat zou kunnen schelen. Uiteraard kan je in het tijdschrift ook het gedicht Dien Avond en die Rooze lezen. Guido Gezelle schreef het voor zijn favoriete student Eugeen van Oye. Eugeen had voor de schrijver een roos meegebracht.

The Shape of Water

Kahn Faassen analyseert dan weer de film The Shape of Water van Mexicaans regisseur Guillermo del Toro. Hij ontdekt er queer alternatieven in.

Katrien De Graeve stelt zich op haar beurt de vraag of polyamorie queer is. Ze graaft daarvoor in de literatuur, op zoek naar sporen die tot een antwoord op die vraag kunnen leiden.

En meer

Gaea Schoeters schrijft dan weer een opmerkelijke brief aan haar moeder. Verder bevat het themanummer teksten van Lies Gallez, Tine Kempenaers, Jan Vander Laenen en Misha Verdonck en een tekening van Dennis Bernaers.

Wil je het nummer bemachtigen. Online vind je de verdeelpunten van Deus Ex Machina. Daar zie je ook hoe je je kunt abonneren op het tijdschrift.

 

Foto: Dennis De Roover – Cover: Deus Ex Machina

Een gedachte over “Literair tijdschrift Deus Ex Machina publiceert Queer-nummer

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: