Parijs legt de lat zeer hoog voor de Gay Games 2018

Van 4 tot en met 12 augustus vinden in Parijs de Gay Games 2018 plaats. De organisatoren spreken van het “grootste evenement dat Parijs dit jaar organiseert”. Meer dan 10.000 sporters uit 91 verschillende landen zullen deelnemen aan één of meer van de 36 vertegenwoordigde sporten.

De Gay Games 2018 moeten de afgang van andere grote LGBT-sportcompetities doen vergeten, met name de World Outgames 2017 in Miami waar op het laatste moment tal van sportcompetities werden geannuleerd. Dat zal dit jaar niet het geval zijn. Er zijn al duizenden officieel geregistreerde deelnemers voor het evenement in Parijs.

36 sporten

Er wordt gestreden in 36 verschillende sporten. Er worden ongeveer 500 verschillende competities gehouden. De sportevenementen die wellicht het meeste deelnemers zullen aantrekken zijn 5 en 10 kilometer lopen en de marathon (meer dan 1000 deelnemers), voetbal (meer dan 750 deelnemers), tennis (meer dan 600 deelnemers) en waterpolo (meer dan 500 deelnemers).

De invloed van het gastland laat zich ook opmerken in de sporten. Zo is er voor het eerst tijdens de Gay Games een petanquetoernooi.

Deelnemers

Het merendeel van de deelnemers is man. De leeftijden van de geregistreerde deelnemers variëren van 18 tot 90 jaar. Minderjarigen kunnen zich niet inschrijven als sporter. De gemiddelde leeftijd is volgens de organisatoren 43 jaar.

Ongeveer een derde van alle deelnemers komt uit de VS. De vijf sterkst vertegenwoordigde nationaliteiten zijn mensen uit Frankrijk, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië.

Solidariteitsprogramma

De organisatie voorzag ook 130 beurzen voor internationale atleten die het zich zelf niet konden veroorloven om naar Parijs te komen. Veel onder hen komen uit landen waar homoseksualiteit in de taboesfeer zit of zelfs strafbaar is.

Het is niet evident om de overheid te overtuigen hen te laten overkomen. De overheid is vaak bevreesd dat zulke personen zo’n evenement gebruiken om illegaal te migreren. Toch stond de Franse overheid het solidariteitsprogramma en de komst van de atleten toe.

Kosmopolitisch

Uit alles blijkt dat Parijs, en bij uitbreiding Frankrijk, de lat zeer hoog legt voor de Gay Games 2018. Het evenement kreeg de expliciete steun van Frans president Emmanuel Macron. Financieel willen de Gay Games een evenwichtig plaatje voorleggen. Het evenement krijg 1,4 miljoen euro publieke middelen, naast 1 miljoen euro van privépartners. Daarnaast beoogt de organisatie 2 miljoen euro van inschrijvingsgeld en andere inkomsten die de deelnemers en toeschouwers opleveren.

Parijs doet er alles aan om zich in de markt te plaatsen als een kosmopolitische en sportieve stad. De promovideo’s van de Gay Games hebben allemaal een Franse en een Engelse versie. Het past binnen het generatiebeeld van de aanhangers van Macron. Jonge Fransen die goed Engels spreken en hun land willen openstellen voor de wereld.

Sportieve glans

De reguliere sportfederaties werken mee aan de Gay Games. Ze verlenen logistieke en menselijke steun. Zo leveren de sportfederaties veel scheidsrechters voor de sporttoernooien.

De overwinning van het Franse elftal op het WK voetbal in Rusland en het feit dat Parijs de Olympische Zomerspelen in 2024 organiseert, geven de stad een extra sportieve glans.

 

Foto: Gay Games 2018

2 gedachten over “Parijs legt de lat zeer hoog voor de Gay Games 2018

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: