VIDEO | Tropisch Instituut wil PrEP als onderdeel van hiv-preventie in Afrika

Vanaf vandaag komt de hiv/aids-gemeenschap samen in Amsterdam voor een stand van zaken. AIDS2018, voluit de International AIDS Conference, is de grootste hiv-conferentie ter wereld en inmiddels toe aan de 22ste editie.

De afgelopen jaren staan preventieve hiv-remmers zoals PrEP (pre-exposure prophylaxis) steeds hoger op de agenda. Samen met Afrikaanse en internationale partners onderzoekt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) de komende jaren het gebruik van PrEP in West-Afrika.

“We weten al enkele jaren dat PrEP goede bescherming biedt tegen een hiv-infectie, mits stipt en op de juiste manier ingenomen. Onderzoekers zien het als een aanvullend preventiemiddel bij risicogroepen zoals homomannen met wisselende seksuele contacten. Sinds enkele jaren onderzoekt het ITG het gebruik van PrEP bij homomannen in België en vanaf juni 2017 wordt de preventieve behandeling ook terugbetaald door minister Maggie De Block“, stelt het ITG.

“De vraag is welke rol het middel kan spelen om de veel zwaardere hiv-epidemie in Afrikaanse landen in te dijken. Om daar achter te komen, volgen Afrikaanse, Franse en ITG-onderzoekers tot eind 2020 500 homomannen op in Burkina Faso, Ivoorkust, Mali en Togo terwijl zij preventieve hiv-remmers gebruiken.”

“We hopen met deze studie beter inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van PrEP in Afrika. In veel Afrikaanse landen is de hiv-epidemie verre van onder controle en nieuwe preventiestrategieën zijn dan ook hard nodig. De omstandigheden zijn echter heel anders dan in België. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld veel minder geaccepteerd en vaak is de toegang tot zorg beperkt”, aldus dr. Bea Vuylsteke van het ITG. 

 In het onderzoeksconsortium neemt het ITG het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen voor zijn rekening. ITG-onderzoekers organiseerden daarvoor opleidingen in lokale laboratoria en zorgen ook voor de kwaliteitscontrole. Binnen hetzelfde onderzoeksproject start het Instituut binnenkort ook met kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van de homogemeenschap, van studiedeelnemers en van zorgverstrekkers in de vier studielanden.

De onderzoeksgroep liet ook korte animatiefilmpjes maken met informatie over het gebruik van PrEP voor mannen.

 

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: