Vanaf 1 augustus kan je je voornaam veranderen via het gemeenteloket

Vanaf 1 augustus moet je om je voornaam te veranderen gewoon even langs de dienst burgerlijke stand van je stad of gemeente. Indien die geen bezwaren ziet, kan je in principe meteen een nieuwe voornaam krijgen.

Een familienaam wijzigen aan het loket is nog niet mogelijk, maar er komt wel een vereenvoudigd tarief.

Tot en met 31 juli moet je om je voornaam te laten wijzigen een motivatiebrief sturen naar de FOD Justitie, waar de wachttijd tot anderhalf jaar bedraagt.

Motivering blijft nodig

Dat kan vanaf 1 augustus via het loket. De vraag tot voornaamsverandering moet ingediend worden in de gemeente waar je bent ingeschreven in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister. Enkel in uitzonderlijke gevallen, als er extra onderzoek nodig is, kan de wachttijd nog oplopen tot drie maanden.

Een motivering voor de naamsverandering blijft nodig.

Korting

In het nieuwe systeem kiezen de steden en gemeenten zelf de kostprijs van deze wijziging. Vandaag is die 490 euro of 49 euro voor transgenders. Die ‘korting’ van 90% blijft ook vanaf 1 augustus behouden.

Familienaam

Een familienaam wijzigen blijft een bevoegdheid van Justitie. Dat kost voortaan wel slechts 140 euro. Nu is dat 49 euro en wie een een woord wil toevoegen of een hoofdletter in een kleine letter wil veranderen, betaalt 740 euro. Het verzoek tot naamsverandering wordt pas behandeld als het registratierecht van 140 euro betaald is.

De familienaam laten wijzigen gebeurt niet zomaar. De huidige naam moet verwarrend zijn of derden schaden.

Nieuw is ook dat er onderzocht wordt of de aanvrager gerechtelijke antecedenten heeft.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Belga

Een gedachte over “Vanaf 1 augustus kan je je voornaam veranderen via het gemeenteloket

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: