VIDEO | ‘Queer Sleeves’: hoe platenhoezen queer kunnen zijn

Voor het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) hebben Gregory Frateur van Dez Mona en Mark Sergeant van Sensoa het stof afgeblazen van hun LP-collecties en vinylplatenhoezen gevonden die helemaal queer zijn.

De gratis tentoonstelling ‘Queer Sleeves‘ is vanaf 1 augustus te zien in Het Stadsmagazijn, dé hub van het festival. De tentoonstelling leest als een bloemlezing in moderne queer geschiedenis. Sommige artiesten zijn bekend, out en proud. Anderen niet. Bovendien hebben ook hetero’s queer platen gemaakt.

Mark Sergeant deelde zijn lijst. Hier enkele van de vele voorbeelden.

Judy Garland: ‘The Best of’

Historici hebben gespeculeerd of de Stonewall-rellen plaatsgevonden zouden hebben als Judy Garland (1922-1969) niet op dezelfde dag was begraven. Judy was een gay icoon sinds het begin van haar carrière. Nichten hielden ervan om dialogen uit haar debuutfilm ‘The Wizard of Oz‘ (1939) te debiteren. Een drag show zonder een Judy or twee was ondenkbaar. Homo’s sympathiseerden met haar ongelukkige liefdesleven. Veel klanten van de Stonewall Inn hadden op 27 juni Judy Garlands begrafenis bijgewoond en waren nog in rouw toen de politie voor de zoveelste keer binnenviel in de homobar. Het verdriet sloeg om in woede, de rest is geschiedenis. Haar liedje ‘Over the Rainbow‘ gaf inspiratie voor de regenboogvlag.

Marlene Dietrich: Stars of the Forties

Berlijn was de gay capital van de wereld voor de machtsovername door de nazi’s in 1933. De Berlijnse cabarets waren experimenteerruimtes voor kunst, politiek en genderexpressie, met Marlene Dietrich (1901-1992) als absolute ster. Haar ticket naar Hollywood kwam met haar sensuele genderbending vertolking van ‘Ich bin von Kopf bis Fuß am Liebe eingestellt‘ in de film ‘Der blaue Engel‘ (1930). Adolf Hitler verzocht haar persoonlijk om terug te keren naar Duitsland, maar Dietrich weigerde. Ze walgde van het nazisme en steunde de geallieerde troepen met haar legendarische lied ‘Lilli Marlene‘. Dietrich maakte nooit een geheim van haar biseksualiteit.

La Esterella: ‘De Gouden Stem van Esterella’

Esther Lambrechts (1919-2011), beter bekend als La Esterella, was de eerste Antwerpse artiest met een internationale carrière. Haar eerste platen (‘Oh Lieve Vrouwe Toren‘, 1953) kenden meteen succes. Ze stopte met zingen na de dood van haar echtgenoot/manager Charly Schleimovitz in 1962. Gedurende haar comeback in de jaren 80, die langer duurde dan haar eigenlijke carrière, trad ze vaak op voor een homopubliek. Een memorabele gelegenheid was toen ze in 1996 zong ter ere van Tom Lanoye en René Los, het eerste Belgische paar dat een wettelijk partnerschap afsloot.

Charles Trénet

Veel Franse schrijvers waren open over hun seksualiteit (Gide, Genet, Colette, Cocteau), maar slechts weinig zangers volgden. Dat Reda Caire of Jean Sablon homo waren, was een publiek geheim in de jaren 30. Damia en Fréhel presenteerden zich ‘garçonne‘, maar ook dat bleef onbesproken. Charles Trénet (1913-2001) was één van de grootste Franse songschrijvers, met een resem hits in de jaren 40 en 50 (‘Boum!‘, ‘La Mer‘). Hij genoot van een internationale carrière en speelde in Hollywoodfilms. Dat hij homo was, was gekend maar er werd nooit over gesproken, ook niet na een arrestatie in 1963 op beschuldiging van zedenfeiten met jonge mannen.

 

Beeld: Anselajay, Pixabay

Een gedachte over “VIDEO | ‘Queer Sleeves’: hoe platenhoezen queer kunnen zijn

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: