Verander je van voornaam? Çavaria wil weten of je problemen ondervindt

Vanaf 1 augustus 2018 kan je voor een voornaamswijziging terecht aan het loket van de burgerlijke stand. Binnen de drie maanden is heel de procedure rond. Transgenders die hun voornaam in overeenstemming willen brengen met hun genderidentiteit betalen maximum 49 euro.

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van transgenders, is tevreden dat de procedure tot voornaamswijziging eenvoudiger wordt.

“Voorheen moest je via de FOD Justitie gaan en duurde de procedure veel langer”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Nu ga je gewoon naar het loket van de burgerlijke stand, leg je een verklaring af, en ten laatste drie maanden later heb je een nieuwe identiteitskaart.”

Verklaring afleggen

Om van voornaam te veranderen moet je verklaren dat je de overtuiging hebt dat het geslacht vermeld in de geboorteakte niet overeenkomt met je innerlijk beleefde genderidentiteit. De gekozen voorna(a)m(en) moet(en) in overeenstemming zijn met deze overtuiging.

Een voorbeelddocument vind je op de website van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). De ambtenaar van de burgerlijke stand krijgt drie maanden om een beslissing te nemen in lijn met de wet. Enkel als er een vermoeden is van fraude kan een advies aan de Procureur des Konings gevraagd worden.

Minderjarigen

Vanaf 12 jaar kan je je voornaam aanpassen. Minderjarigen moeten hiervoor wel de toestemming hebben van hun ouder(s) of voogd(en).

Voornaam en M/V tegelijk aanpassen

Wie zowel de voornaam als de M/V-aanduiding op officiële documenten wil laten aanpassen, vraagt best advies aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het gaat namelijk om twee aparte procedures die niet even lang duren. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan je advies geven over wanneer je best welke aanvraag indient zodat ze op hetzelfde moment klaar zijn.

Op die manier krijg je een nieuwe identiteitskaart waar tegelijk je M/V en je voornaam zijn aangepast. Hetzelfde geldt voor andere officiële documenten zoals je rijbewijs.

Kostprijs

De kostprijs van een voornaamswijziging mag voor transgenders maximum 49 euro bedragen. Steden en gemeenten mogen zelf de prijs bepalen. Er zijn er ook die de aanpassing gratis aanbieden. Let wel op, je kan niet kiezen waar je je aanvraag indient. Dat moet gebeuren in de gemeente of stad waar je gedomicilieerd bent.

Problemen met procedures

“Mensen laten ons weten dat de aanpassing van je M/V-aanduiding niet overal even vlot loopt”, geeft Borghs toe. “Soms zijn er achteraf problemen met de belastingdienst, de vakbond of de ziekteverzekering bijvoorbeeld. We vragen dan ook dat mensen die problemen ondervinden bij het aanpassen van hun M/V-aanduiding of hun voornaam dit laten weten aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, aan çavaria  of aan de Holebifoon.”

Çavaria en het IGVM willen een beeld krijgen van wat er allemaal misloopt zodat ze de problemen kunnen aanklagen en aanpakken.

 

Beeld: Wikipedia, Timothy Junes

%d bloggers liken dit: