Activisten beschuldigen Ralf König van racisme en beschadigen zijn stripmuur in Brussel

De stripmuur van Duits striptekenaar Ralf König in Brussel is beschadigd door activisten die zijn werk racistisch en transfoob vinden. (In de foto hierboven zie je de muur toen die nog niet beschadigd was, n.v.d.r.) Ze hebben in rode verf de boodschappen ‘racism’ en ‘transphobie’ aangebracht. De homoseksuele kunstenaar steekt zijn teleurstelling over het vandalisme niet onder stoelen of banken.

Zelfspot

In 2015 werd in de Brusselse Lollepotstraat aan de Kolenmarkt de LGBT-stripmuur ingehuldigd. De muurschildering is een groepsbeeld waarin met meerdere groepen binnen de LGBT-gemeenschap de draak wordt gestoken. Het beeld is vooral een teken van zelfspot.

Er staan ook karikaturen op van een dragqueen en een zwarte vrouw met dikke lippen. Genoeg voor sommigen om het kunstwerk te beschadigen.

Kunstvandalisme

“Kunstvandalisme. Men beschuldigt mij dus van racisme en transfobie! Er zijn dikke lippen bij zowel de ene als de andere! Lippenfobie! Wat met vrouw- en lesbiennevijandigheid, aangezien de tweede van rechts kogeltieten heeft, en ook nog scheve? Religieuze onverdraagzaamheid niet te vergeten, de non is toch een karikatuur van een gelovige vrouw? Schiet iemand nog iets te binnen? Te veel kleuren, wat kleurenblinden discrimineert? Zulke acties zeggen meer over de intolerantie van de zelfbenoemde censuurvertegenwoordigers”, hekelt de striptekenaar op Facebook.

“Iedere ironie, iedere satirische overdrijving, iedere zelf-ironische kijk op de scène is meteen een aanval op eender wie. Ik gruwel van de gedachte in zo’n maatschappij te leven: verbeten, agressief, steeds een motief zoekend, zichzelf en zijn wereldbeeld als enig geldende verklarend. Ik haal de schouders op en doe verder als voorheen.”

 

Foto: Dennis De Roover

%d bloggers liken dit: