Hiv-positieve delegatie op Antwerp Pride wil dat leven met hiv genormaliseerd wordt

Zoals alle voorbije jaren is Sensoa aanwezig op de Antwerp Pride-parade op zaterdag 11 augustus 2018. In de Sensoa-delegatie zijn er opnieuw mensen met hiv en sympathisanten.

Haal hiv uit de kast

Onder het motto ‘Haal hiv uit de kast‘ en met Patrick, Wim en Dylan als gezicht brengen we hiv onder de aandacht op de diverse pride-optochten. Een gesprek met de heren lees je hier.

Hiv is in België een chronische aandoening geworden waar goed mee te leven valt. Tijd dus voor openheid. Met ‘Haal hiv uit de kast’ moedigt Sensoa mensen met hiv en hun omgeving aan om over hiv te praten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V): “Het is meer dan terecht dat hiv uit de taboesfeer wordt gehaald. In ons land is hiv tegenwoordig een chronische aandoening geworden. Om de impact van leven met hiv, en reacties van anderen in kaart te brengen, kreeg Sensoa de opdracht om een grootschalige bevraging van mensen die leven met hiv te organiseren. De resultaten zullen ons helpen om nog beter aan deze noden van mensen die leven met hiv tegemoet te komen.”

Stand van zaken

Volgens Sensoa is er in 2018 nog weinig reden om hiv geheim te houden. Hiv is tegenwoordig een chronische aandoening. Ze wordt met medicatie onder controle gehouden. De medicatie zorgt voor een niet meetbare virale lading. Mensen met een niet meetbare virale lading geven hiv niet meer door. Bovendien geeft de Belgische antidiscriminatiewet een goede juridische bescherming tegen discriminatie op verschillende levensdomeinen.

Veel hiv-positieve mensen vertellen anderen niet dat ze hiv hebben, uit angst voor afwijzing en discriminatie. Vaak ondervinden ze hinder van leven met een geheim. Veel homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om te leven met een geheim. Toch is voor veel mannen met homoseksuele contacten de hiv-status niet langer beladen met gevoelens van angst. Een positieve hiv-status kan gedeeld worden met partners en de omgeving. Het is uiteraard aan de persoon zelf om hier keuzes in te maken.

Pride

“Als een op de twintig homo’s leeft met hiv, leven we allemaal met hiv”, stelde Sven Pichal in de Live Positive-campagne van Sensoa in 2010. Die boodschap is nog altijd van kracht en daarom hoort hiv ook thuis op de Antwerp Pride.

Sensoa roept alle mensen met hiv op om mee te stappen op zaterdag 11 augustus. Vrienden, partners, familieleden en al wie solidair is met mensen met hiv, zijn welkom. Je kan ook hiv uit de kast halen als je zelf geen hiv hebt of niemand kent die hiv heeft. Ga een gesprek over hiv niet uit de weg, laat je testen en informeer je over leven met hiv in 2018.

Sensoa wordt op de Antwerp Pride begeleid door de swingende muzikanten van murgafanfare Agrum.

 

Beeld: Sensoa
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: