Belgische MSM hebben meer kennis over ondetecteerbaar zijn dan over PrEP

Tijdens de International AIDS Conference in Amsterdam zijn tussentijdse resultaten van EMIS voorgesteld, een Europese studie waaraan 134.000 mannen die seks hebben met mannen (MSM) deelnamen. Bij de Belgische respondenten valt de degelijke kennis over ondetecteerbaar zijn en de middelmatige kennis over PrEP op.

EMIS

EMIS is een onderzoek waaraan MSM uit zowel de Europese Unie als MSM uit de Balkan, Oekraïne, Rusland, Turkije, Israël en Canada deelnamen. De respondenten namen tussen oktober 2017 en het einde van januari 2018 deel aan een enquête. In België namen duizenden respondenten deel aan het onderzoek.

Opvallend is dat de helft van alle respondenten single is en 41% uit de kast was bij zowat iedere persoon die men kende.

Ondecteerbaar

Uit de enquête bleek dat 57% van alle respondenten goed op de hoogte is van wat het betekent om ondetecteerbaar te zijn. Een persoon die ondetecteerbaar is, heeft weliswaar hiv maar kan dankzij het correct gebruik van medicatie het virus niet meer doorgeven.

België zit in het segment van landen waar 61 tot 79% van de respondenten degelijke kennis heeft van ondetecteerbaar zijn. Dat is de best scorende categorie. Landen in dezelfde categorie, maar die toch een betere individuele score neerzetten, zijn Denemarken, Nederland, IJsland, Israël, Letland, Noorwegen, Canada, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

PrEP

Uit de enquête bleek dat 51% van alle respondenten goed op de hoogte is van wat PrEP is. PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Opvallend is dat de Belgische MSM slechts matig op de hoogte zijn van wat PrEP is. Hier zit België in de middenmoot, de categorie waarbij 40 à 59% goed geïnformeerd is. MSM in Canada, Nederland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Israël, Malta, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn beter geïnformeerd over PrEP.

Mark Sergeant van Sensoa vermoedt dat de looptijd van de enquête, die viel voor de start van hun informatiecampagne ‘Is PrEP iets voor jou?’ een effect heeft op de Belgische resultaten.

2% PrEP-gebruikers

Sergeant haalt ook enkele markante cijfers aan over het PrEP-gebruik in België en in Frankrijk. “2% van de Belgische respondenten neemt PrEP. In Frankrijk is dat 4%.”

“Opmerkelijk is verder dat het aantal mannen dat met een arts heeft gesproken over PrEP laag is. Ondanks dat PrEP al een tijdje geleden is opgestart in Frankrijk, heeft slechts 19% een gesprek over PrEP gehad met een arts. België valt onder de categorie van 11 tot 15% die een gesprek had met een arts.”

Hier vind je de recent gepubliceerde resultaten.

 

Foto: Sensoa

Een gedachte over “Belgische MSM hebben meer kennis over ondetecteerbaar zijn dan over PrEP

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: