58% Nederlandse LGBT’s past gedrag aan om homo- en transfobie te vermijden

Het actualiteitenprogramma ‘EenVandaag‘ bevroeg naar aanleiding van Pride Amsterdam holebi’s en transgenders over hun welbevinden. 58% paste afgelopen jaar zijn of haar gedrag bewust aan om holebifobe of transfobe reacties te vermijden.

35% maakte daadwerkelijk negatief gedrag mee vanwege zijn of haar seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Het gaat vooral om vervelende opmerkingen, naroepen of uitgescholden worden.

Zijn en doen

“Het is onacceptabel dat zoveel mensen te maken krijgen met negatieve reacties, puur om wie ze zijn. En het is zo verdrietig dat veel mensen niet meer hand in hand over straat durven. Ik wil een land waar je niet alleen holebi, transgender of interseks mag zíjn, maar ook LGBTI mag dóen, waar je je partner zorgeloos kunt zoenen, waar je je zo vrouwelijk of mannelijk kunt gedragen als je wilt en waar je zichtbaar jezelf kunt zijn”, aldus COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke.

COC Nederland wil dat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) snel met een actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld komt. De minister beloofde zo’n plan al in maart. Ook wil het COC dat het bevorderen van LGBTI-acceptatie op school wordt verbeterd, bijvoorbeeld door docenten bij te scholen.

Schijntolerantie

Volgens zeventig procent van de geënquêteerde LHBTI’s is het over het algemeen goed gesteld met LHBTI-acceptatie in Nederland, maar velen ervaren schijntolerantie.

Zo zegt één van de deelnemers aan het onderzoek: “Iedereen zegt wel dat homo’s geaccepteerd worden, maar de realiteit is regelmatig anders. Je mag homo zijn, zolang je niet te vrouwelijk bent, zolang ze van me afblijven, etc. Het is eigenlijk schijntolerantie.”

Nathalie, die deelnam aan het jongerenpanel, zegt: “Op papier lijken we in Nederland homoseksualiteit te accepteren, maar in de praktijk… Als mijn zusje en vriend op straat zoenen zegt niemand er wat van. Dat is bij mij en mijn vriendin wel anders.”

 

Beeld: Stocksnap, Pixabay
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: