Zeker 29 mensen gearresteerd tijdens pride in Sint-Petersburg

In de Russische stad Sint-Petersburg zijn minstens 29 mensen tijdelijk in hechtenis genomen omdat ze een pride hielden voor de Hermitage (foto).

Geen berouw

Een vredelievend protest voor het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg werd niet gewaardeerd door de autoriteiten. De politie sleurde deelnemers naar twee bussen en bracht hen naar vier verschillende politiebureaus. Nadat de demonstranten waren geïdentificeerd en bekeurd, werden ze weer vrijgelaten.


Minstens 29 demonstranten, o.a. organisator Yury Gavrikov en heel wat jonge demonstranten, werden gearresteerd. Deze zaterdag konden de pride-deelnemers enkele minuten vlaggen en protestborden tonen, alsook interviews geven, alvorens de politie ingreep. “De politie handelde streng en absoluut illegaal”, schreef één van de gearresteerde manifestanten. “Toch berouw ik het mij geen seconde.”

Simpele eisen

“Onze eisen zijn simpel”, zei één van de activisten, Alexej Nazarow, voor zijn arrestatie. “We verlangen niet om geliefd te worden. We eisen wetten die onze rechten beschermen en die luiden dat we op een gelijkwaardige manier behandeld worden als de overige Russen. We zijn geen tweederangsburgers.”

Het college van burgemeester en schepenen in Sint-Petersburg had voordien een wettig protest geweigerd. Een regionale rechtbank had dat verbod behouden met als motivatie de bescherming van kinderen, zoals in de wet die homopropaganda verbiedt.

De arrestaties van vandaag worden echter op een andere manier gelegitimeerd: weerstand tegen de politie en een schending van wetten die manifestaties reglementeren.

Stedenband met Antwerpen

Antwerpen heeft sinds 1958 een stedenband met Sint-Petersburg. De vraag is dan ook hoe Antwerpse politici op dit nieuws zullen reageren.

 

Hoofdfoto: Wikipedia – A.Savin
Bron: queer.de

%d bloggers liken dit: