30 dorpelingen in Armenië willen 9 LGBT-activisten lynchen

In Armenië hebben dertig dorpelingen negen LGBT-activisten thuis aangevallen. Twee van hen zijn zwaargewond.

De negen waren bijeengekomen in het huis van Hayk Oprah Hakobyan in het dorp Shurnukh. Hakobyan is een stichtend lid van Rainbow Armenia Initiative.

Op 3 augustus rond 20 uur was Hakobyan iets aan het drinken met vrienden. Iemand belde aan, “om te praten”. Hakobyan weigerde de toegang tot zijn woning, waarop de aanbeller begon te dreigen. Dorpelingen zouden komen om hen te lynchen.

Vluchten

De vriendengroep wilde vluchten, maar dertig dorpelingen wachtten hen op. Ze kregen te horen dat homoseksuelen niet in het dorp mogen wonen. De sfeer werd snel gewelddadig en de dorpelingen gooiden met stenen.

Tijdens de vlucht raakten alle negen gewond en twee zwaargewond. Ze moesten naar het ziekenhuis. En de politie? Die kwam pas na een uur opdagen.

De negen LGBT’s konden de aanval wel filmen. Daarom koesteren ze enige hoop dat recht zal geschieden.

Hakobyan herkende bij de aanvallers ex-burgemeester Hakob Arshakyan. “Mijn vader diende recent een klacht in voor corruptie tegen Arshkayan. De aanval kan hier een vergeldingsactie voor zijn.”

Terug naar het dorp?

Hakobyan en zijn vrienden weten nog niet of ze terugkeren. Enerzijds willen ze de aanvallers de overwinning niet gunnen, anderzijds waren het er wel erg veel.

Risico

Specialist terzake Rémy Bonny ziet het somber in. “Het risico bestaat dat Armenië het voorbeeld van Tsjetsjenië of Azerbeidzjan volgt”, vertelt hij aan Gay Star News. Vooral in Tsjetsjenië hebben holebi’s het hard te verduren gekregen, met actieve vervolging, martelingen en moord.

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

Een gedachte over “30 dorpelingen in Armenië willen 9 LGBT-activisten lynchen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: