Gay Games veranderen Taiwan in Taipei onder druk van China

Atleten hebben de vlag van Taiwan doen wapperen bij de opening van de Gay Games in Parijs zaterdag, maar officieel komen de Taiwanezen uit Taipei. Toch is de organisatie “niet gezwicht onder de druk”. Taipei is trouwens een trekpleister voor holebi’s en transgenders.

Druk? Welke druk? De Volksrepubliek China erkent de Republiek China, beter bekend als Taiwan, niet als onafhankelijk land. De iure is Taiwan dan ook niet onafhankelijk, de facto wel.

Druk

De Volksrepubliek kon niet verkroppen dat mensen uit Taiwan onder die naam deelnemen aan de Gay Games in Parijs. Het zette Frankrijk onder druk om dit te (laten) wijzigen.

Dat is gebeurd. Op de site stond eerder dat er 18 deelnemers uit Taiwan (Republic of China) komen, nu komen ze uit Taipei. Dat is de hoofdstad van Taiwan. De echte Spelen, de Olympische Spelen, spreken van Chinese Taipei.

Protocol

De Gay Games trekken hun paraplu open. De Spelen vinden plaats in Frankrijk dus geldt het Frans protocol. De Franse Republiek erkent Taiwan niet en dus heeft de organisatie de naam veranderd.

De organisatie meldt ook dat het zelf deelnemers geen vlag toebedeelt, maar dat ze zelf een vlag mogen gebruiken.

Niets nieuws

Dat China anderen onder druk zet om Taiwan niet als onafhankelijk te behandelen, is niet nieuw. Maar dat het zich moeit met de Gay Games, creëert wel een Streisand-effect. De Spelen en de kleingeestigheid van Beijing krijgen nu extra aandacht. Had de Chinese overheid gezwegen, had niemand erover gesproken.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

2 gedachten over “Gay Games veranderen Taiwan in Taipei onder druk van China

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: