Regenboogprogramma Groen Antwerpen mikt op inclusie, zichtbaarheid, veiligheid en solidariteit

De Roze Groenen, de LGBT-werking van Groen Antwerpen, hebben hun Regenboogplan voorgesteld. Er zijn drie speerpunten: jeugd en onderwijs; de strijd tegen discriminatie en geweld; en internationale solidariteit.

Ikrame Kastit (plaats 2 voor de gemeenteraad) en Nik Meeusen (plaats 12 voor de gemeenteraad) stelden het uitgebreide ‘Regenboogplan Groen Antwerpen – LGBTI+programma 2018‘ voor.

Jong geleerd

Kastit focuste op onderwijs en jeugd. Voor de Roze Groenen moet al vanaf de kleuterklas aandacht zijn voor seksuele en genderidentiteit zijn. Dat dat niet evident is, weet Groen ook. Daarom wil de partij leerkrachten zo veel mogelijk ondersteunen en wegwijs maken in het aanbod aan inclusief lesmateriaal.

“Er zijn maar twee LGBT-jongerengroepen aangesloten bij Het Roze Huis – çavaria Antwerpen“, merkt Kastit op. Daarom moeten alle diensten die rond jeugd werken, aandacht hebben voor jonge holebi’s en transgenders.

Holebifobie en transfobie

Voor de Roze Groenen is de strijd tegen holebifobie en transfobie dezelfde als die tegen seksisme en racisme. “Het tegen elkaar opzetten van minderheden leidt tot meer polarisatie”, aldus Meeuwsen. “Al die minderheden botsen wel eens op een muur van discriminatie, of ze nu holebi of transgenders, vrouw of met een ander etnisch-culturele achtergrond.”

Slachtoffers van discriminatie moeten gemakkelijk hun weg vinden naar de diverse meldpunten.

En de Roze Groenen willen ook praktijktests om holebifobie en transfobie te bestrijden.

Internationale solidariteit

Antwerpen heeft zusterbanden met onder meer Fez in Marokko en Sint-Petersburg in Rusland. Antwerpen moet deze banden aanspreken om LGBT-mensenrechten aan te kaarten. Marokko bestraft homoseks en Rusland verbiedt homopropaganda. Afgelopen weekend zijn een dertigtal activisten nog opgepakt omdat ze een verboden pride-actie hielden.

“Activisten van bij ons kunnen activisten ginder ondersteunen”, vindt Meeusen.

Groen Antwerpen wil ook aandacht voor LGBT-asielzoekers en nieuwkomers.

Vijftigtal maatregelen

Het volledige Regenboogplan omvat een vijftigtal maatregelen. Lijsttrekker Wouter Van Besien herinnerde bij aanvang van de persconferentie eraan dat zijn partij altijd al een voortrekkersrol heeft gespeeld wat betreft holebi’s en transgenders.

Bij de waslijst aan voorstellen zijn er ideeën die LGBT-senioren moeten helpen, zorgt voor inclusie in de sport, maar ook aandacht heeft voor LGBT’s in de armoede en mannelijke sekswerkers, ook wel M$M genoemd.

Adviesraad

Verder moet er opnieuw een adviesraad diversiteit komen, moet Antwerpen zich aansluiten aan het netwerk van Rainbow Cities of Regenboogsteden.

Groen wil ook een onafhankelijk middenveld waar er samenwerking is tussen verenigingen onderling.

Zichtbaarheid

De Roze Groenen willen ten slotte ook meer zichtbaarheid voor holebi’s en transgenders. LGBT-straatnamen bijvoorbeeld, het ondersteunen van Antwerp Pride het Antwerp Queer Arts Festival. Wereldaidsdag op 1 december gedenken.

Maar evengoed genderneutrale formulieren en documenten en  diversiteits- en inclusieclausules bij bestekken en overheidsopdrachten kunnen voor de Roze Groenen diversiteit vooruit helpen.

De partij gaat er prat op dat de lijst een weerspiegeling is van de stad. De helft is zoals wettelijk bepaald van het andere geslacht. 20% van de lijst is LGBT, 25% zijn jongeren en 40% hebben een andere etnisch-culturele achtergrond.

De Roze Groenen zullen alvast tijdens de Antwerp Pride erg opvallen met een gestileerde praalwagen in de vorm van… Dat moet je zaterdag maar zelf zien.

Beeld: Timothy Junes

2 gedachten over “Regenboogprogramma Groen Antwerpen mikt op inclusie, zichtbaarheid, veiligheid en solidariteit

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: