85 landen erkennen het bestaan van LGBT-organisaties niet

In 55 landen kunnen LGBT-organisaties zichzelf niet registreren. Zo’n officiële registratie en erkenning is vaak een voorwaarde om mee te tellen en aan tafel te kunnen zitten met overheidsdiensten of ministers. In 30 landen zijn er geen LGBT-organisaties.

In 56% of 109 van de 194 lidstaten van de Verenigde Naties kunnen regenboogverenigingen zich inschrijven als LGBT-organisatie. In 55 landen (28%) bestaan ze maar niet officieel als LGBT-organisatie. Dat blijkt uit het rapport ‘The Global State of LGBTIQ Organizing: The Right to Register‘ van dr. Felicity Daly van OutRight Action International.

OutRight vond geen als dusdanig erkende of niet-erkende LGBT-organisatie in 30 landen. In de Democratische Republiek Congo bijvoorbeeld, of Tsjaad of Saoedi-Arabië. Maar evenmin in Zuid-Korea of Monaco en San Marino.

Niet erkend worden of zelfs clandestien moeten werken bemoeilijkt de werking en is nefast voor holebi’s en transgenders, aldus OutRight. Denk aan hiv-preventie. Het is belangrijk homo- en bi-mannen te kunnen bereiken.

Wereldkaart: waar kunnen LGBT-organisaties zich inschrijven? (OutRight Action International)
Wereldkaart: waar kunnen LGBT-organisaties zich inschrijven? (OutRight Action International)

 

Beeld: OutRight Action International

%d bloggers liken dit: