Linkse betoging op vrijdag 10 augustus tegen homofoob geweld in Gent

Vrijdagavond om 19.30 uur is er in Gent aan de Stadshal een protestactie tegen holebifoob en transfoob geweld. Aanleiding is de homofobe en gewelddadige burenruzie maandag in de Scandinaviëstraat.

“Het was niet de eerste keer dat zij slachtoffer werden van agressie en het is ook geen alleenstaand geval. De gekende uitgaansbuurt de Overpoort is vaak niet veilig en ook recent tijdens de Gentse feesten werden LGBTQI+personen lastig gevallen. Verbaal en fysiek geweld maken helaas nog steeds deel uit van het leven van veel LGBTQI+ personen”, klinkt het.

“Dergelijk geweld mag niet genormaliseerd worden! Vandaar roepen we op om mee op straat te komen tegen geweld en discriminatie tegen de LGBTQI+ gemeenschap en te tonen dat we dergelijke zaken niet accepteren in onze stad!”

Politiek statement

Het protest bekent ook (partij)politieke kleur. “Zolang machtige rechtse en conservatieve instellingen, politiek en religieus, LGBTQI+personen blijven voorstellen als abnormaal en dus ook minderwaardig, geven ze impliciet rechtvaardiging voor discriminatie en geweld, op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in het dagelijks leven. Wettelijke gelijkheid verkrijgen is daarom niet voldoende.”

“LGBTQI+fobie is diepgeworteld in onze samenleving. Niet omdat het eigen is aan de mens, noch omdat het te herleiden zou zijn tot een bepaalde cultuur. Het is een middel dat gebruikt wordt om te verdelen en te heersen en conservatieve ideeën in stand te houden. Daarom verzetten we ons tegen alle vormen van discriminatie zoals LGBTQI+fobie, racisme en seksisme. Kom op straat in solidariteit tegen alle vormen van onderdrukking, geweld en discriminatie, voor een solidaire samenleving.”

 

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “Linkse betoging op vrijdag 10 augustus tegen homofoob geweld in Gent

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: