Vlaams onderzoek: LGBT-gericht schoolbeleid is goed voor alle leerlingen

Een klimaat met gezonde man-vrouwverhoudingen en positiviteit ten aanzien van holebi’s komt alle leerlingen te goede. Dat blijkt uit een onderzoek in Vlaanderen door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent).

Het onderzoek bij 4.987 Vlaamse leerlingen uit het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs door sociologen Wendelien Vantieghem (VUB) en Mieke Van Houtte (UGent) verschijnt in ‘Journal of Homosexuality‘.

Vooral in scholen met meer jongens, kinderen van arbeiders en kinderen van migranten heerst een heteronormatief klimaat. Zo’n eerder holebifobe sfeer lijkt een sterke impact te hebben op alle leerlingen. Er is geen direct oorzakelijk verband maar wel “sterke effecten”.

Ontspannen

“De sleutel zit in de sociale relaties”, zegt Vantieghem in De Morgen. “We moeten het nog verder uitpluizen, maar leerlingen van scholen waar heel negatief over holebi’s wordt gedacht, monitoren zichzelf constant. Omdat ze het risico lopen erop te worden aangesproken, kijken ze continu of ze niet afwijken van de norm of opvallen. Als die heteroseksuele norm wordt losgelaten, kan iedereen zich ontspannen.”

Klein beginnen

Een klimaat of sfeer veranderen is misschien moeilijk, maar kijken naar de andere – de minister van Onderwijs, ouders … – heeft weinig nut. Scholen kunnen zelf iets doen. De regenboogvlag uithangen bijvoorbeeld, nultolerantie tegen homofobie en al gewoon aanspreekbaar zijn. 

 

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: