Werkgevers die homo’s weigeren zijn vooral bang voor reacties van klanten en andere werknemers

Uit een studie van prof. dr. Stijn Baert van de Universiteit Gent blijkt dat werkgevers die homo’s weigeren, vooral bang zijn van slechte reacties van klanten of van andere werknemers. Dat meldt De Morgen.

Arbeidseconoom Baert legde een fictieve, onberispelijk curriculum vitae voor aan 222 studenten. Wat was er bijzonder, de sollicitant, een man, is getrouwd met een man.

Niemand bij deze potentiële werkgevers toonde een uitgesproken weerstand om een homoman in dienst te nemen. Maar wanneer Baert doorvroeg naar risico’s , kwam er wel weerstand bovendrijven.

Risico

Wie niet van risico’s houdt, was minder geneigd de homoman aan te nemen. De kans voor aanwerving daalde met 31%. Volgens Baert moet aan deze groep duidelijk maken dat discriminatie tot hoge boetes leidt. Die discriminatie kan opgespoord worden met praktijktests.

De vrees is niet geheel onterecht, blijkt uit reactie van Unia in De Morgen. Het interfederaal gelijkekansencentrum behandelt jaarlijks een twintigtal klachten over discriminatie op de werkvloer. Deze betreffen vooral interacties met collega’s.

Lesbiennes en transvrouwen

Bij lesbiennes is er blijkbaar geen vrees naar slechte reacties. In tegendeel. Lesbiennes maken 25% meer kans op de job. Volgens Baert geloven de werkgevers dat deze sollicitanten minder geneigd zijn zwanger te worden.

Bij transvrouwen wel. Ook daar blijken werkgevers niet per se tegen een transvrouw als werknemer te zijn, maar vrezen ze reacties van klanten en andere werknemers.

 

Beeld: Fee-Photos, Pixabay
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: