Twee jaar cel voor man die twee homomannen aanviel in Amsterdam

Een 27-jarige man is veroordeeld tot twee jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van twee homoseksuele mannen juni 2017 op het Damrak in Amsterdam.

De man is schuldig bevonden aan poging tot doodslag en zware mishandeling. De openbare aanklager had drie jaar celstraf geëist. Eerder kregen zijn drie mededaders al straffen opgelegd tot veertig maanden cel.

Feiten

In de nacht van 17 op 18 juni 2017 liepen de twee slachtoffers met twee vrienden na een avond uitgaan  richting Amsterdam-Centraal Station. Een van de vrienden was gekleed als dragqueen.

In de omgeving van de bekende gay uitgaansplek Reguliersdwarsstraat werd het viertal zonder aanleiding uitgescholden door een medeverdachte van de nu veroordeelde man. Hij riep onder meer dat hij homo’s wilde doodmaken. Hierna verloren ze elkaar tijdelijk uit het oog.

Gewond aan het hoofd

Op het Damrak werden de slachtoffers door de vier daders aangevallen. Beide slachtoffers werden daarbij meerdere malen geslagen en tegen hun hoofd en gezicht getrapt. Dat ging ook nog door toen de slachtoffers eenmaal op de grond lagen.

Een van de mannen verloor kort het bewustzijn. De nu veroordeelde man heeft – terwijl een van de slachtoffers al op de grond lag – een aanloop genomen, een sprong gemaakt en geprobeerd met zijn voet hard tegen het hoofd van het slachtoffer te trappen.

Dat hij het hoofd niet vol heeft geraakt, is slechts een kwestie van geluk. De rechtbank oordeelt dat de man met de trap de bedoeling had om zijn slachtoffer te doden.

Homofoob?

Anders dan bij twee van de drie anderen oordeelt de rechtbank dat in het geval van deze verdachte  dat homofobie niet bewezen is.

Daarom laat de rechtbank bij de straftoemeting de relatie tussen het geweld en de seksuele oriëntatie van de slachtoffers buiten beschouwing. Wel laat de rechtbank meewegen dat de verdachte zich verstopte terwijl hij wist dat hij door de politie werd gezocht.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: