Homofobie in Hongkong pusht Mister Gay World 2019 naar Kaapstad

Mister Gay World 2019 zal plaatsvinden in Kaapstad in Zuid-Afrika en niet in Hongkong. China maakt het leven van LGBT-evenementen te moeilijk, aldus de organisatie.

Mister Gay World 2019 was voorzien om plaats te vinden van 28 april tot 4 mei in Hongkong. Maar de plaatselijke producer, een firma gevestigd in de Volksrepubliek China, heeft verstek laten gaan. Die firma zegt dat de overheid LGBT-evenementen te hard tegenwerkt.

MGW-organisator Eric Butter respecteert deze beslissing. “De veiligheid van onze afgevaardigden en hun families zijn een prioriteit.”

Een land, twee systemen

In 1898 huurde het Verenigd Koninkrijk de New Territories voor 99 jaar van China, toen een keizerrijk in vrije (opium)val. 99 jaar later gaf het VK deze New Terrirories samen met Hong Kong Island en Kowloon aan de Volksrepubliek China. Nochtans maakten Hong Kong Island en Kowloon niet deel uit van het huurcontract.

De Volksrepubliek beloofde democratische en economische vrijheden te respecteren onder de noemer ‘één land, twee systemen’. Hetzelfde is twee jaar later, in 1999 toegepast toen Portugal de exclave Macau afstond.

Dat respect van vrijheden is zeer relatief en kent wisselend succes.

(On)zichtbaatheid

Hoewel China homoseks niet meer bestraft en homoseksualiteit officieel niet meer beschouwt als een aandoening, houdt het niet van LGBT-zichtbaarheid. Holebi’s op televisie of op het internet? No way.

In mei nog censureerde de Chinese televisie nog het Eurovisiesongfestival.

In zo’n context is het helaas geen verrassing dat een mister gay-verkiezing, ook in het ‘vrije’ Hongkong, tegengewerkt wordt.

Kaapstad

Alan Ford Productions, Gerrit Prinsloo Productions en Gay World Events nemen het roer dan maar over en organiseren een verkiezingsweek in Kaapstad. Mister Gay World trok al vaker naar Zuid-Afrika: naar Johannesburg en vorig jaar nog Knysna. De data blijven dezelfde: 28 april tot en met 4 mei.

Beeld: Mister Gay World

Een gedachte over “Homofobie in Hongkong pusht Mister Gay World 2019 naar Kaapstad

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: