Studie: (bijna-)naakt leidt niet tot objectivering van mensen

Bijna naakt of naakt leidt niet tot de objectivering van mensen, blijkt uit een studie van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Objectivering of het herleiden van mensen tot een (lust)object wordt als een ontmenselijking gezien. Maar naakt of bijna-naakt leidt niet tot opjectivering. Wat wel? Poses. Hoe iemand poseert verandert de perceptie wel, aldus de studie ‘Revealing Clothing Does Not Make the Object: ERP Evidences That Cognitive Objectification is Driven by Posture‘ door onder meer Philippe Bernard, Florence Hanoteau en Sarah Gervais van de ULB.

Hersengolven

De deelnemers aan de studie kregen acht beelden te zien. Vier van eenzelfde man en vier van eenzelfde vrouw. Bij vier van deze foto’s hebben ze kleren aan, bij vier enkel een spannende boxershort (man) of een bikini (vrouw).

In beide outfits kregen de deelnemers de modellen gewoon rechtstaand te zien en dan in een suggestieve pose.

De onderzoekers namen geen verschil in hersengolven gewaar bij de foto’s waarbij de modellen rechtstaan, ongeacht of ze veel of weinig kleren aanhebben. Maar er is wel een verschil wanneer de modellen flirtend poseren.

Het zijn dus niet de outfits, maar wel de poses die een verschil maken.

 

Beeld: Muauriuranga, Pixabay
Bron: PinkNews.co.uk

%d bloggers liken dit: